Quiz on History in hindi Set 111

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 111

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 111 :

Question 1 :

1924-25 के वैकोम सत्याग्रह में किसने महत्वपूर्ण भूमिका निभाई?
A. टी.के. माधवन
B. मुलूर एस. पद्मनाभ पनिक्कर
C. बलराम वर्मा
D. के. केलाप्पन
Correct Ans: Option D

Question 2 :

1867 में नबगोपाल मित्रा ने हिन्दू मेला की शुरुआत किस स्थान पर की थी?
A. कलकत्ता
B. दिल्ली
C. इलाहाबाद
D. वाराणसी
Correct Ans: Option A

Question 3 :

मोहम्मद गौरी ने जयचंद को किस युद्ध में पराजित किया था ?
A. कन्नौज का युद्ध
B. तराईन का प्रथम युद्ध
C. तराईन का दूसरा युद्ध
D. चंदावर का युद्ध
Correct Ans: Option D

Question 4 :

श्वेताम्बर किसके नेतृत्व में विकसित हुआ?
A. स्थलबाहु
B. भद्रबाहु
C. ऋषभदेव
D. महावीर स्वामी
Correct Ans: Option A

Question 5 :

दक्षिण भारत में जैन धर्म किसके नेतृत्व में फैला?
A. स्थलबाहु
B. भद्रबाहु
C. अशोक
D. चंद्रगुप्त मौर्य
Correct Ans: Option B

Question 6 :

कर्नाटक में जैन धर्म का प्रचार किसने कराया?
A. चंद्रगुप्त मौर्य
B. बिम्बिसार
C. बिंदुसार
D. अशोक
Correct Ans: Option A

Question 7 :

अशोक का पौत्र कौन था जिसने जैन धर्म स्वीकार किया?
A. सम्प्रति
B. कुनाल
C. दसरथ
D. सलिशुक
Correct Ans: Option A

Question 8 :

महावीर स्वामी ने जैन धर्म के पांच महाव्रतों में कौन सा महाव्रत जोड़ा?
A. अहिंसा
B. अस्तेय
C. अपरिग्रह
D. ब्रह्मचर्य
Correct Ans: Option D

Question 9 :

बौद्ध धर्म और जैन धर्म में क्या समानता है?
A. दोनों ने जाति प्रथा का विरोध किया।
B. दोनों ने पुनर्जन्म का सिद्धांत माना।
C. दोनों ने अहिंसा और सत्य का प्रचार किया।
D. उपरोक्त सभी
Correct Ans: Option D

Question 10 :

हर्षचरित की रचना किसने की?
A. बाणभट्ट
B. ह्वेनसांग
C. हर्षवर्धन
D. राज्यश्री
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [A],     Q.3 [D],     Q.4 [A],     Q.5 [B],     Q.6 [A],     Q.7 [A],     Q.8 [D],     Q.9 [D],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp