Quiz on History in hindi Set 123

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 123

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 123 :

Question 1 :

सत्य शोधक समाज की स्थापना किसने की थी?
A. आत्माराम पांडुरंग
B. गोपाल हरी देशमुख
C. एम.जी. रानाडे
D. ज्योतिबा फुले
Correct Ans: Option D

Question 2 :

भारतीय होम रूल लीग के पहले अध्यक्ष कौन थे?
A. जोसफ बपिस्ता
B. एनी बेसंट
C. एन.सी. केलकर
D. बी.जी. तिलक
Correct Ans: Option A

Question 3 :

अखिल भारतीय हरिजन संघ की स्थापना?
A. 1930
B. 1931
C. 1932
D. 1933
Correct Ans: Option C

Question 4 :

मंगल पांडे सिपाही थे?
A. रॉयल गोरखा राइफल
B. 34वाँ बंगाल मूल निवासी शिशु
C. सिख रेजिमेंट
D. उपरोक्त में से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 5 :

जिब्राल्टर जलडमरूमध्य किन दो देशों को अलग करता है
A. पुर्तगाल और मोरक्को
B. अल्जीरिया और स्पेन
C. मोरक्को और स्पेन
D. अल्जीरिया और पुर्तगाल
Correct Ans: Option C

Question 6 :

पानीपत की पहली लड़ाई किसके बीच लड़ी गई थी?
A. बाबर और लोदी
B. अकबर और हेमू
C. मुगल और ब्रिटिश
D. अकबर और लोदी
Correct Ans: Option A

Question 7 :

पानीपत की दूसरी लड़ाई किसके बीच लड़ी गई थी?
A. बाबर और लोदी
B. अकबर और हेमू
C. मुगल और ब्रिटिश
D. अकबर और लोदी
Correct Ans: Option B

Question 8 :

मद्रास के संस्थापक कौन थे?
A. फ्रांसिस दिवस
B. लॉर्ड डलहौजी
C. सर जॉन चाइल्ड
D. रॉबर्ट क्लाइव
Correct Ans: Option A

Question 9 :

गीत गोविंद" के लेखक कौन है?
A. कबीर
B. कालिदास
C. रविदास
D. जयदेव
Correct Ans: Option D

Question 10 :

बक्सर का युद्ध कब लड़ा गया था?
A. 1762
B. 1764
C. 1768
D. 1772
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [A],     Q.3 [C],     Q.4 [B],     Q.5 [C],     Q.6 [A],     Q.7 [B],     Q.8 [A],     Q.9 [D],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp