Quiz on History in hindi Set 125

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 125

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 125 :

Question 1 :

किस चालुक्य राजा ने वेंगी में राजधानी बनाई?
A. विष्णुवर्धन
B. पुलिकेशन II
C. पुलिकेशन I
D. यशोवर्मन
Correct Ans: Option A

Question 2 :

निम्नलिखित चालुक्य राजा में से किसने फारसी राजा खुसरू द्वितीय को एक राजदूत भेजा?
A. पुलिकेशन I
B. पुलिकेशन II
C. कीर्तिवर्मन I
D. विष्णुवर्धन
Correct Ans: Option B

Question 3 :

बादामी के चालुक्यों का राज्यकाल क्या था?
A. 500 से 550 ई
B. 550 से 650 ई
C. 543 से 757 ई
D. 545 से 700 ई
Correct Ans: Option C

Question 4 :

महाबलीपुरम के शोर मंदिर का निर्माण किसने कराया?
A. नरसिंहवर्मन II
B. नंदिवर्मन II
C. अपराजिता
D. महेन्द्रवर्मन I
Correct Ans: Option A

Question 5 :

कांची का प्रसिध्द बैकुंठ पेरुमल मंदिर किसने बनवाया?
A. नंदिवर्मन II
B. अपराजिता
C. महेन्द्रवर्मन II
D. विक्रमदित्त II
Correct Ans: Option C

Question 6 :

किरातार्जुनीय की रचना किसने की?
A. भैरवि
B. कालिदास
C. कल्हण
D. वराहमिहिर
Correct Ans: Option A

Question 7 :

दक्षकुमारचरितम की रचना किसने की?
A. दण्डिन
B. भैरवि
C. कालिदास
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 8 :

निम्नलिखित पल्लव राजा में से किसने प्रसिद्ध नाटक ‘मत्तविलास प्रहसन’ लिखा था?
A. महेन्द्रवर्मन I
B. महेन्द्रवर्मन II
C. नरसिंहवर्मन II
D. पुलिकेशन II
Correct Ans: Option A

Question 9 :

दक्षकुमारचरितम की रचना किसने की और रचयिता किसके दरबारी कवि थे?
A. दण्डिन, नंदिवर्मन II
B. भैरवि, नंदिवर्मन II
C. अप्पर, दण्डिवर्मन I
D. भैरवि, नरसिंहवर्मन I
Correct Ans: Option A

Question 10 :

मुग़ल सम्राट जहांगीर की कब्र कहाँ स्थित है ?
A. आगरा
B. दिल्ली
C. लाहौर
D. श्रीनगर
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [B],     Q.3 [C],     Q.4 [A],     Q.5 [C],     Q.6 [A],     Q.7 [A],     Q.8 [A],     Q.9 [A],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp