Quiz on History in hindi Set 126

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 126

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 126 :

Question 1 :

भारत में खरोष्ठी लिपि को किसने स्थापित किया ?
A. कुषाणों ने
B. ईरानियों ने
C. चीनियों ने
D. यूनानियों ने
Correct Ans: Option B

Question 2 :

वह पहला किला, जो शिवजी ने जीता, उसका नाम था ?
A. तोरण
B. शिवनेर
C. जावली
D. रायगढ़
Correct Ans: Option A

Question 3 :

1951 में भारत के दूसरे गणतंत्र दिवस परेड के मुख्य अतिथि कौन थे?
A. राजकुमार फिलिप
B. क्लेमेंट वोरोशिलोव
C. त्रिभुवन बीर बिक्रम शाह
D. जॉर्जी झूकोव
Correct Ans: Option C

Question 4 :

बुलंद दरवाजा निम्नलिखित में से किससे संबंधित है ?
A. बाबर
B. शेरशाह
C. जहांगीर
D. अकबर
Correct Ans: Option D

Question 5 :

किस मुग़ल सम्राट के शासनकाल को स्वर्णिम युग कहा जाता है ?
A. अकबर
B. शाहजहां
C. औरंगजेब
D. जहांगीर
Correct Ans: Option B

Question 6 :

गायत्री मन्त्र का सर्वप्रथम उल्लेख कहाँ मिलता है ?
A. ऋग्वेद में
B. पुराणों में
C. उपनिषद में
D. अथर्ववेद में
Correct Ans: Option A

Question 7 :

पल्लव राजा महेन्द्रवर्मन II को किसने हराया?
A. विक्रमादित्य
B. पुलिकेशन II
C. चंद्रगुप्त मौर्य
D. कालाशोक
Correct Ans: Option B

Question 8 :

कालिदास का नाम किस अभिलेख में है?
A. इलाहाबाद स्तंभ अभिलेख
B. आयहोल अभिलेख
C. जूनागढ़ अभिलेख
D. हनुमकोंडा अभिलेख
Correct Ans: Option B

Question 9 :

निम्नलिखित में से कौन सी मुद्रा गौतम बुध्द द्वारा प्रथम धर्मोपदेश में दर्शाया गया भाव है?
A. अभय मुद्रा
B. त्याग मुद्रा
C. ध्यान मुद्रा
D. धर्मचक्र मुद्रा
Correct Ans: Option D

Question 10 :

श्रवणबेलगोला में गोमतेश्वर की मूर्ति किसने बनवाई?
A. चामुंडाराय
B. चंद्रगुप्त मौर्य
C. कालाशोक
D. अशोक
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [A],     Q.3 [C],     Q.4 [D],     Q.5 [B],     Q.6 [A],     Q.7 [B],     Q.8 [B],     Q.9 [D],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp