Quiz on History in hindi Set 139

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 139

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 139 :

Question 1 :

261 ई. पूर्व सम्राट अशोक ने कलिंग विजय के पश्चात् क्या किया?
A. अन्य और राज्यों को जीत कर अपनी सीमा बढ़ाई
B. विश्व विजय के लिए प्रयाण किया
C. बौद्धधर्म को अपना कर उसका प्रचार प्रसार किया
D. उपरोक्त में से कुछ भी नहीं किया
Correct Ans: Option C

Question 2 :

संसद भवन का उद्घाटन किसने किया था ?
A. लॉर्ड विलयम बेंटिक
B. लॉर्ड लिनलिथगो
C. लॉर्ड मैकाले
D. लॉर्ड इरविन
Correct Ans: Option D

Question 3 :

भारत मे सर्व प्रथम सांकेतिक मुद्रा का प्रचलन किसने किया था ?
A. बहलोल लोधी
B. अल्लाउदीन खिलजी
C. जहाँगीर
D. मुहमद-बिन-तुगलक
Correct Ans: Option D

Question 4 :

भारत मे पहला पर्थियन शाशक कौन था ?
A. माउस
B. सेलुकस
C. सुरेन
D. सिकंदर
Correct Ans: Option A

Question 5 :

निम्नलिखित में किस सिख गुरु ने सिखों की धार्मिक किताब गुरु ग्रंथ साहिब को निश्चित किया और यह निश्चित किया कि यह पुस्तक सिखों की स्थायी गुरु होगी?
A. गुरु तेगबहादुर
B. गुरु गोविंद सिंह
C. गुरु अर्जुनदेव
D. गुरु नानक देव
Correct Ans: Option B

Question 6 :

पाल वंश का प्रथम शासक था?
A. धर्मपाल
B. भास्करवर्मन
C. गोपला
D. उपरोक्त में से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 7 :

आर्य समाज की शुरुआत किसने की थी?
A. स्वामी विवेकानंद
B. राजा राम मोहन राय
C. गोपाल कृष्ण गोखले
D. स्वामी दयानंद सरस्वती
Correct Ans: Option D

Question 8 :

बिम्बिसार किसका शासक था?
A. मगध
B. कंबोजा
C. अवध
D. गंधार
Correct Ans: Option A

Question 9 :

संगस की अवधि के दौरान पुनर्जीवित किया गया था?
A. जैन धर्म
B. ब्राह्मणवाद
C. पारसी धर्म
D. बौद्ध धर्म
Correct Ans: Option B

Question 10 :

टीपू सुल्तान किसका शासक था?
A. बंगाल
B. कर्नाटक
C. हैदराबाद
D. मैसूर
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [D],     Q.3 [D],     Q.4 [A],     Q.5 [B],     Q.6 [C],     Q.7 [D],     Q.8 [A],     Q.9 [B],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp