Quiz on History in hindi Set 140

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 140

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 140 :

Question 1 :

पंजाब केसरी' शीर्षक किस पर दिया गया था?
A. लाला लाजपत राय
B. सरदार बलदेव सिंह
C. भगत सिंह
D. रणजीत सिंह
Correct Ans: Option A

Question 2 :

शून्य का आविष्कार किसने किया था?
A. भास्कर
B. चाणक्य
C. आर्यभट्ट
D. उपरोक्त में से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 3 :

रामचरितमानस किसके द्वारा लिखा गया था?
A. तुलसीदास
B. कालिदास
C. कबीर
D. रविदास
Correct Ans: Option A

Question 4 :

बौद्ध साहित्यिक रचनाएँ आम तौर पर किस भाषा में लिखी जाती थीं?
A. संस्कृत
B. तमिल
C. प्राकृत
D. पाली
Correct Ans: Option D

Question 5 :

"भारतीय पुनर्जागरण के पिता" के रूप में किसे जाना जाता है?
A. लाला लाजपत राय
B. राजा राम मोहन राय
C. शहीद भगत सिंह
D. बी. जी. तिलक
Correct Ans: Option B

Question 6 :

युवा बंगाल आंदोलन के नेता थे?
A. द्वारकानाथ टैगोर
B. चंद्रशेखर देब
C. ईश्वर चंद्र विद्यासागर
D. हेनरी विवियन डेरोजियो
Correct Ans: Option D

Question 7 :

 वेदों में वे सभी सत्य हैं जिनकी व्याख्या की गई थी?
A. स्वामी विवेकानंद
B. स्वामी दयानंद
C. राजा राममोहन राय
D. उपरोक्त में से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 8 :

पहला बौद्ध परिषद किसके शासनकाल में आयोजित किया गया था?
A. अजातशत्रु
B. बिम्बिसार
C. अशोक
D. कनिष्क
Correct Ans: Option A

Question 9 :

'गांधीवादी योजना' की स्थापना किस वर्ष की गई थी?
A. 1938
B. 1944
C. 1945
D. 1950
Correct Ans: Option D

Question 10 :

भारतीय राष्ट्रीय सेना की स्थापना किसके द्वारा की गई थी?
A. बिपिन चंद्र पाल
B. वल्लभभाई पटेल
C. सुभाष चंद्र बोस
D. भगत सिंह
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [C],     Q.3 [A],     Q.4 [D],     Q.5 [B],     Q.6 [D],     Q.7 [B],     Q.8 [A],     Q.9 [D],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp