Quiz on History in hindi Set 141

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 141

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 141 :

Question 1 :

निम्न में से किस अधिनियम के द्वारा ईस्ट इंडिया कम्पनी का चाय एवं चीन के साथ व्यापार के एकाधिकार को समाप्त कर दिया गया?
A. 1773 का रेग्लूलेटिंग एक्ट
B. पिट्स इंडिया एक्ट 1784
C. 1813 का चार्टर एक्ट
D. 1833 का चार्टर एक्ट
Correct Ans: Option C

Question 2 :

शाह आलम बहादूरशाह 1707 में किसका उत्तराधिकारी बना 
A. जहाँगीर
B. औरंगजेब
C. हुमायूँ
D. अकबर
Correct Ans: Option B

Question 3 :

"देशबंधु" का शीर्षक है-
A. रबींद्रनाथ टैगोर
B. सी. आर. दास
C. बी. सी. पाल
D. बी. आर. अम्बेडकर
Correct Ans: Option B

Question 4 :

निम्नलिखित में से किस स्थान पर वाडियार वंश का शासन था?
A. गुवाहाटी
B. जबलपुर
C. पटना
D. मैसूर
Correct Ans: Option D

Question 5 :

इंडियन नेशनल एसोसिएशन की स्थापना 1876 में कलकत्ता में ______ द्वारा की गई थी।
A. वी के चिपलूनकर
B. आनंद मोहन बोस
C. सिसिर कुमार घोष
D. बदरुद्दीन तैयबजी
Correct Ans: Option B

Question 6 :

भारत में सहकारिता आंदोलन का प्रारंभ कब हुआ ?
A. 1904
B. 1907
C. 1905
D. 1920
Correct Ans: Option A

Question 7 :

दलाई लामा को किसका पुनर्जन्म माना जाता है?
A. अवलोकितेश्वर
B. बुध्द
C. मैत्रेय
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 8 :

राजराजेश्वरम मंदिर, जो चोल वंश के सर्वश्रेष्ठ राजा राजाराज चोल प्रथम ने 1010 ई में बनवाया था, किस देवता को समर्पित है?
A. ब्रह्मा
B. विष्णु
C. शिव
D. इंद्र
Correct Ans: Option C

Question 9 :

भारत में पहला अंग्रेजी समाचार पत्र किसने शुरू किया?
A. बाल गंगाधर तिलक
B. रजा राममोहन रॉय
C. जे. ए. हिक्की
D. लार्ड विलियम बेंटिंक
Correct Ans: Option C

Question 10 :

सूची- I का सूची- II के साथ मिलान करें और सही उत्तर का चयन कीजिये:
सूची- I
A. लॉर्ड क्लाइव
B. लॉर्ड वेलेस्ली
C. लॉर्ड डलहौसी
D. लॉर्ड कर्जन

सूची- II
1. सहायक संधि
2. भारतीय विश्वविद्यालय आयोग
3. व्यपगत का सिद्धांत
4. बंगाल में दोहरी सरकार 
A. A-2, B-3, C-4, D-1
B. A-4, B-1, C-3, D-2
C. A-4, B-3, C-2, D-1
D. A-1, B-4, C-2, D-3
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [B],     Q.3 [B],     Q.4 [D],     Q.5 [B],     Q.6 [A],     Q.7 [A],     Q.8 [C],     Q.9 [C],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp