Quiz on History in hindi Set 142

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 142

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 142 :

Question 1 :

भारत के संविधान को संविधान सभा द्वारा कब अपनाया गया था?
A. 26 जनवरी 1950
B. 26 जनवरी 1949
C. 26 नवम्बर 1949
D. कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 2 :

पूना संधि ______ के बीच आयोजित
A. नेहरू और अंबेडकर
B. गांधी और अंबेडकर
C. मालवीय और अंबेडकर
D. गांधी और अंबेडकर
Correct Ans: Option B

Question 3 :

किस वेद के अन्तर्गत गायत्री मंत्र है?
A. यजुर्वेद
B. अथर्ववेद
C. ऋग्वेद
D. सामवेद
Correct Ans: Option C

Question 4 :

गाँधीजी का ‘दांडी मार्च‘ किसका हिस्सा था?
A. असहयोग आंदोलन
B. स्वशासन लीग
C. सविनय अवज्ञा आंदोलन
D. भारत छोड़ो आंदोलन
Correct Ans: Option C

Question 5 :

1417 में बहमनी राज्य का दौरा करने वाला यात्री था ?
A. मार्को पोलो
B. निकोलो कॉण्टी
C. अथनेसियस निकितिन
D. इब्नबतूता
Correct Ans: Option C

Question 6 :

वह पहला किला, जो शिवाजी ने जीता, उसका नाम था ?
A. तोरण
B. जावाली
C. रायगढ़
D. शिवनेर
Correct Ans: Option A

Question 7 :

____वंश के शासनकाल को भारतीय सभ्यता का स्वर्ण युग बताया गया है।
A. पोरस
B. हर्ष
C. बुद्ध
D. गुप्त
Correct Ans: Option D

Question 8 :

जोधपुर के निकट ओसियां का मंदिरों का शहर किन राजाओं ने बनवाया गया?
A. परमार
B. प्रतिहार
C. चालुक्य
D. सिसौदिया
Correct Ans: Option B

Question 9 :

“वन्देमातरम” गीत किस पुस्तक से लिया गया है?
A. पॉवर्टी एण्ड अन-ब्रिटिश रूल इन इंडिया
B. इंडियन पीपल
C. गीतांजलि
D. आनंद मठ
Correct Ans: Option D

Question 10 :

कल्लोल निम्नलिखित प्रभावों में से सबसे प्रभावशाली आंदोलनों में से एक का नाम था?
A. गुजराती
B. पंजाबी
C. बांग्ला
D. हरयाणवी
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [B],     Q.3 [C],     Q.4 [C],     Q.5 [C],     Q.6 [A],     Q.7 [D],     Q.8 [B],     Q.9 [D],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp