Quiz on History in hindi Set 143

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 143

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 143 :

Question 1 :

12 वीं शताब्दी के निम्नलिखित उदाहरणों में से कौन सा चालुक्य मंदिर कला पूर्व में उगते सूरज का सामना करने के बजाय, पश्चिम में सामना करने वाले चालुक्य निर्माण में मानक नियम का अपवाद है?
A. सिध्देश्वर मंदिर, हावेरी, कर्नाटक
B. दोड्डेबासप्पा मंदिर, डंबल कर्नाटक
C. सोमेश्वर मंदिर, गदग, कर्नाटक
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 2 :

पल्लव राजाओं की राजधानी थी ?
A. चेन्नापत्तनतम्
B. मदुरई
C. कांचीपुरम्
D. महाबलीपुरम्
Correct Ans: Option C

Question 3 :

किनके शासनकाल में वर्धमान महावीर और गौतम बुद्ध दोनों ने अपने सिद्धान्तों के प्रवचन दिए ?
A. अजातशत्रु
B. बिम्बिसार
C. नंदीवर्धन
D. उदयन
Correct Ans: Option A

Question 4 :

हिंदू कॉलेज, कलकत्ता की स्थापना कब हुई?
A. 1854
B. 1832
C. 1815
D. 1817
Correct Ans: Option D

Question 5 :

दयानंद सरस्वती का वास्तविक नाम__ है
A. मूलचंद्र
B. मूल शंकर
C. दया शंकर
D. विरजानंद
Correct Ans: Option B

Question 6 :

बंगाल का विभाजन किस वर्ष हुआ था?
A. 1910
B. 1902
C. 1903
D. 1905
Correct Ans: Option D

Question 7 :

निम्नलिखित में से कौन सा गणतंत्र योगोस्लाविया से संबंधित नहीं है?
A. स्लोवानिया
B. मैसेडोनिया
C. लातविया
D. बोस्निया
Correct Ans: Option C

Question 8 :

भगवान् महावीर का प्रथम शिष्य कौन थे ?
A. जमालि
B. योसुद
C. प्रभाष
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 9 :

महावीर की माता कौन थी ?
A. देवानंदी
B. त्रिशला
C. यशोदा
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 10 :

किस शासक ने बौद्धों के लिए विख्यात विक्रमशिला विश्वविद्यालय की स्थापना की थी ?
A. धर्मपाल
B. गोपाल
C. महिपाल
D. देवपाल
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [C],     Q.3 [A],     Q.4 [D],     Q.5 [B],     Q.6 [D],     Q.7 [C],     Q.8 [A],     Q.9 [B],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp