Quiz on History in hindi Set 15

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 15

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 15 :

Question 1 :

किस मुगल सम्राट् के शासनकाल को 'स्वर्णिम युग' कहा जाता है ?
A. अकबर
B. जहाँगीर
C. औरंगजेब
D. शाहजहाँ
Correct Ans: Option D

Question 2 :

बुलन्द दरवाजा निम्नलिखित में से किससे सम्बन्धित है ?
A. शेरशाह
B. बाबर
C. अकबर
D. जहाँगीर
Correct Ans: Option C

Question 3 :

स्वतन्त्र भारत के प्रथम गवर्नर जनरल कौन थे ?
A. सी. राजगोपालाचारी
B. डॉ. राजेन्द्र प्रसाद
C. डॉ. बी. आर. अम्बेडकर
D. लार्ड माउन्टबेटन
Correct Ans: Option D

Question 4 :

जब भारत को आजादी मिली उस समय ब्रिटेन के प्रधानमंत्री कौन थे ?
A. क्लाइव
B. माउन्टबेटन
C. चर्चिल
D. एटली
Correct Ans: Option D

Question 5 :

वैयक्तिक सत्याग्रह (Individual Civil Disobe dience) किसने प्रारम्भ किया ?
A. जवाहरलाल नेहरू
B. जे. बी. कृपलानी
C. विनोबा भावे
D. महात्मा गांधी
Correct Ans: Option C

Question 6 :

सिकंदर ने भारत पर कब आक्रमण किया ?
A. 326 BC
B. 322 BC
C. 320 BC
D. None of these
Correct Ans: Option A

Question 7 :

सन 1923 में स्वराज पार्टी का गठन किसने किया था ?
A. मोतीलाल नेहरु
B. चितरंजन दास
C. अटल बिहारी वाजपई
D. Both A&B
Correct Ans: Option D

Question 8 :

इंडियन नेशनल कांग्रेस के प्रथम अध्यक्ष कौन थे ?
A. गोपालकृष्ण गोखले
B. रविन्द्रनाथ टैगोर
C. वोमेशचन्द्र बनर्जी
D. none of these
Correct Ans: Option C

Question 9 :

कांग्रेस का बंटवारा कब हुआ
A. 1908 ई.
B. 1914 ई.
C. 1907 ई.
D. 1905 ई.
Correct Ans: Option C

Question 10 :

अशोक किस वंश से संबंधित है –
A. मौर्य वंश
B. गुप्त
C. शुंग
D. चालुक्य
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [C],     Q.3 [D],     Q.4 [D],     Q.5 [C],     Q.6 [A],     Q.7 [D],     Q.8 [C],     Q.9 [C],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp