Quiz on History in hindi Set 16

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 16

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 16 :

Question 1 :

दिल्ली भारत की राजधानी कब बनी ?
A. 1925
B. 1924
C. 1911
D. 1927
Correct Ans: Option C

Question 2 :

साइमन प्रतिवेदन पर विचार के लिए बुलाए गए तीन गोलमेज सम्मेलनों में भाग लेने वाले प्रतिनिधि कौन थे ?
A. मदन मोहन मालवीय
B. महात्मा गांधी
C. सरोजिनी नायडू
D. भीमराव अम्बेडकर
Correct Ans: Option D

Question 3 :

भारतीय सिविल सेवा में चुने गये पहले भारतीय का नाम था ?
A. सत्येन्द्रनाथ टैगोर
B. सरोजिनी नायडू
C. लाला लाजपत राय
D. सी. आर. दास
Correct Ans: Option A

Question 4 :

सन् 1857 के निम्नलिखित नेताओं में से किसने सबसे पहले अपना बलिदान दिया ?
A. कुँवरसिंह
B. तांत्या टोपे
C. झाँसी की रानी लक्ष्मीबाई
D. मंगल पाण्डे
Correct Ans: Option D

Question 5 :

साम्प्रदायिक निर्वाचन क्षेत्रों की पद्धति की शुरूआत भारत में किसके द्वारा हुई ?
A. 1892 का भारतीय काउंसिल अधिनियम
B. 1909 के मिन्टो-मार्ले सुधार
C. 1919 के मॉण्टेग्यू - चेम्सफोर्ड सुधार
D. 1935 का भारत सरकार अधिनियम
Correct Ans: Option B

Question 6 :

प्लासी का युद्ध कब हुआ था ?
A. 1557
B. 1657
C. 1757
D. 1857
Correct Ans: Option C

Question 7 :

भारत को स्वतन्त्रता प्राप्त हुई थी ?
A. 2 अक्टूबर, 1869
B. 14 नवम्बर, 1889
C. 15 अगस्त, 1947
D. 26 जनवरी,1950
Correct Ans: Option C

Question 8 :

होमरूल आन्दोलन किसके द्वारा चलाया गया था ?
A. बाल गंगाधर तिलक
B. एनी बेसेन्ट
C. सरोजिनी नायडू
D. महात्मा गांधी
Correct Ans: Option B

Question 9 :

जब भारत को स्वतन्त्रता प्राप्त हुई तो उस समय वायसराय थे ?
A. लॉर्ड वेवल
B. लॉर्ड माउन्टबेटन
C. लॉर्ड लिनलिथगो
D. लॉर्ड हैलिफैक्स
Correct Ans: Option B

Question 10 :

भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस का प्रथम अधिवेशन किस स्थान पर हुआ ?
A. कोलकाता (कलकत्ता)
B. मुम्बई (बम्बई)
C. चेन्नई (मद्रास)
D. लाहौर
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [D],     Q.3 [A],     Q.4 [D],     Q.5 [B],     Q.6 [C],     Q.7 [C],     Q.8 [B],     Q.9 [B],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp