Quiz on History in hindi Set 17

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 17

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 17 :

Question 1 :

"स्वराज्य मेरा जन्म सिद्ध अधिकार है." यह कहा था ?
A. महात्मा गांधी ने
B. गोखले ने
C. सुभाष चन्द्र बोस ने
D. लोकमान्य तिलक ने
Correct Ans: Option D

Question 2 :

भारत में अंग्रेजी शिक्षा प्रारम्भ की थी ?
A. लॉर्ड कर्जन ने
B. लॉर्ड मैकाले ने
C. लॉर्ड डलहौजी ने
D. लॉर्ड माउन्टबेटन ने
Correct Ans: Option B

Question 3 :

बंगाल में स्थायी बन्दोवस्त किसने शुरू किया ?
A. बारेन हेस्टिंग्स
B. लॉर्ड कार्नवालिस
C. विलियम बेंटिंक
D. रॉबर्ट क्लाइव
Correct Ans: Option B

Question 4 :

भारत के स्वतन्त्रता संग्राम के दौरान 'केसरी' का संस्थापक-सम्पादक कौन था ?
A. बाल गंगाधर तिलक
B. सुरेन्द्रनाथ बनर्जी
C. लाला लाजपत राय
D. मौलाना आजाद
Correct Ans: Option A

Question 5 :

महात्मा गांधी का डांडी मार्च कब प्रारम्भ हुआ था ?
A. मार्च 1930 में
B. जून 1930 में
C. अगस्त 1930 में
D. सितम्बर 1930 में
Correct Ans: Option A

Question 6 :

'जन गण मन' कब और कहाँ पर सर्वप्रथम गाया गया था ?
A. 1947, दिल्ली में
B. 1950, दिल्ली में
C. 1931, कलकत्ता में
D. 1911, कलकत्ता में
Correct Ans: Option D

Question 7 :

नाइटिंगेल ऑफ इण्डिया के नाम से किसे पुकारा जाता था ?
A. विजय लक्ष्मी पंडित
B. मदर टेरेसा
C. सरोजिनी नायडू
D. इन्दिरा गांधी
Correct Ans: Option C

Question 8 :

गदर पार्टी का नेता कौन था ?
A. भगतसिंह
B. लाला हरदयाल
C. बाल गंगाधर तिलक
D. वी. डी. सावरकर
Correct Ans: Option B

Question 9 :

निम्नलिखित महिलाओं में से कौन अखिल भारतीय कांग्रेस की सर्वप्रथम अध्यक्षा हुई ?
A. नैली सेनगुप्ता
B. सरोजिनी नायडू
C. एनी बेसेन्ट
D. कमला देवी चट्टोपाध्याय
Correct Ans: Option C

Question 10 :

पंजाब में अहमदिया आन्दोलन किसने प्रारम्भ किया ?
A. सर सैयद अहमद
B. एस. खुदाबख्श
C. बदरुद्दीन तैयबजी
D. मिर्जा गुलाम अहमद
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [B],     Q.3 [B],     Q.4 [A],     Q.5 [A],     Q.6 [D],     Q.7 [C],     Q.8 [B],     Q.9 [C],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp