Quiz on History in hindi Set 147

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 147

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 147 :

Question 1 :

स्वराज पार्टी के सह-संस्थापक कौन हैं?
A. मोतीलाल नेहरू
B. सरदार पटेल
C. जवाहरलाल नेहरू
D. बी. आर. अम्बेडकर
Correct Ans: Option A

Question 2 :

नटराज की कांस्य मूर्ति किस वंश से संबंधित है?
A. चोल
B. चेर
C. पांड्य
D. राष्ट्रकूट
Correct Ans: Option A

Question 3 :

मुहम्मद बिन कासिम ने भारत पर आक्रमण कब किया?
A. 711
B. 712
C. 713
D. 714
Correct Ans: Option B

Question 4 :

ब्रिटेन की रानी एलिजाबेथ प्रथम किसके समकालीन थीं?
A. अकबर
B. जहाँगीर
C. शाहजहाँ
D. औरंगजेब
Correct Ans: Option A

Question 5 :

अमोघवर्ष किस वंश से संबंधित था?
A. राष्ट्रकूट
B. चोल
C. चेर
D. पांड्य
Correct Ans: Option A

Question 6 :

चेरा राजवंश ने भारत के किन राज्यों पर शासन किया?
A. कर्नाटक और गोवा
B. केरल और तमिलनाडु
C. केरल और कर्नाटक
D. तमिल और आंध्र
Correct Ans: Option B

Question 7 :

मोहम्मद गौती ने जयचंद को किस युद्ध में पराजित किया था?
A. तराईन का प्रथम युद्ध.
B. तराईन का दूसरा युद्ध.
C. चंदावर का युद्ध.
D. कन्नौज का उयुद्ध.
Correct Ans: Option C

Question 8 :

निम्न में से को – से शहर फिरोजशाह तुगलक द्वारा स्थापित नही किया गया?
A. फतेहाबाद.
B. जौनपुर
C. फतेहपुर
D. हिसार
Correct Ans: Option C

Question 9 :

13वीं – 14वीं शताब्दी में भारतीय कृषक किसकी खेती नहीं करते थे?
A. गेहूं की.
B. जौ की.
C. चना की.
D. मक्का की.
Correct Ans: Option D

Question 10 :

रैदास, सेना और कबीर किसके अनुयायी थे?
A. नामदेव
B. रामानुज
C. वल्लभाचार्य
D. रामानन्द
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [A],     Q.3 [B],     Q.4 [A],     Q.5 [A],     Q.6 [B],     Q.7 [C],     Q.8 [C],     Q.9 [D],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp