Quiz on History in hindi Set 146

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 146

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 146 :

Question 1 :

“अगले पचास वर्षों तक भारत माता भारतीयों द्वारा पूजी जाने वाली एकमात्र भगवान होनी चाहिये।” ये कथन किसका है?
A. बाल गंगाधर तिलक
B. स्वामी विवेकानंद
C. स्वामी दयानंद सरस्वती
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 2 :

इंडियन नेशनल एसोसिएशन की स्थापना 1876 में कलकत्ता में ______ द्वारा की गई थी।
A. वी के चिपलूनकर
B. आनंद मोहन बोस
C. सिसिर कुमार घोष
D. बदरुद्दीन तैयबजी
Correct Ans: Option B

Question 3 :

निम्नलिखित में से किस स्थान पर वाडियार वंश का शासन था?
A. गुवाहाटी
B. पटना
C. जबलपुर
D. मैसूर
Correct Ans: Option D

Question 4 :

भारत में सहकारिता आंदोलन का प्रारंभ कब हुआ ?
A. 1904
B. 1907
C. 1905
D. 1920
Correct Ans: Option B

Question 5 :

भारत के संविधान को बनाने के लिए गठित संविधान सभा के अध्यक्ष कौन थे
A. राजेंद्र प्रसाद
B. विट्ठल लाल
C. बिहारी
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 6 :

स्वतंत्र भारत के प्रथम राष्ट्रपति किस राज्य के थे
A. बिहार
B. राजस्थान
C. आंध्र प्रदेश
D. केरल
Correct Ans: Option A

Question 7 :

भारत के प्रथम प्रथम  गवर्नर जनरल कौन थे
A. विनियाम बेटिंक
B. लाड काजरन
C. बेटिन
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 8 :

पूना संधि ______ के बीच आयोजित
A. नेहरू और अंबेडकर
B. गांधी और अंबेडकर
C. मालवीय और अंबेडकर
D. गांधी और अंबेडकर
Correct Ans: Option B

Question 9 :

किसका काल मुगल वास्तुकला का स्वर्णकाल कहा जाता है?
A. अकबर
B. जहाँगीर
C. शाहजहाँ
D. औरंगजेब
Correct Ans: Option C

Question 10 :

अब्दुल कादिर बदायूँनी, नकीब खान और थानेश्वर किसके दरबार में थे?
A. अकबर
B. जहाँगीर
C. शाहजहाँ
D. औरंगजेब
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [B],     Q.3 [D],     Q.4 [B],     Q.5 [A],     Q.6 [A],     Q.7 [A],     Q.8 [B],     Q.9 [C],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp