Quiz on History in hindi Set 153

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 153

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 153 :

Question 1 :

दिन-ए-इलाही' नामक नया धर्म किसके द्वारा शुरू किया गया था ?
A. जहाँगीर
B. शाहजहाँ
C. हुमायूँ
D. अकबर
Correct Ans: Option D

Question 2 :

अपने काल का महान संगीतज्ञ तानसेन किसके दरबार में थे ?
A. बहादुरशाह
B. जहाँगीर
C. शाहजहाँ
D. अकबर
Correct Ans: Option D

Question 3 :

 राजा बीरबल की उपाधि किसे दी गई थी ?
A. बनमाली दास
B. राजा भगवान दास
C. महेश दास
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 4 :

शेरशाह सूरी का मकबरा कहाँ स्थित है ?
A. लाहौर
B. दिल्ली
C. आगरा
D. सासाराम
Correct Ans: Option D

Question 5 :

गुरु अर्जुनदेव समकालीन थे ?
A. बाबर
B. शाहजहाँ
C. अकबर
D. जहाँगीर
Correct Ans: Option D

Question 6 :

किस मुगल शाशक को 'आलमगीर' कहा जाता था ?
A. औरंगजेब
B. जहाँगीर
C. अकबर
D. शाहजहाँ
Correct Ans: Option A

Question 7 :

हल्दीघाटी का युद्ध कब लड़ा गया ?
A. 1550
B. 1576
C. 1650
D. 1701
Correct Ans: Option B

Question 8 :

किस युद्ध से भारत में मुगल राज्य की नीवं पड़ी ?
A. तालीकोटा का युद्ध
B. प्लासी का युद्ध
C. हल्दीघाटी का युद्ध
D. पानीपत का प्रथम युद्ध
Correct Ans: Option D

Question 9 :

हुमायूँनामा किसने लिखा था ?
A. मुमताज महल
B. रोशनआरा बेगम
C. गुलबदन बेगम
D. जहाँआरा बेगम
Correct Ans: Option C

Question 10 :

अकबर के शाशन काल में भूराजस्व सुधारों के लिए कौन उत्तरदायी थी ?
A. टोडरमल
B. बिहारीमल
C. जयसिंह
D. बीरबल
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [D],     Q.3 [C],     Q.4 [D],     Q.5 [D],     Q.6 [A],     Q.7 [B],     Q.8 [D],     Q.9 [C],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp