Quiz on History in hindi Set 155

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 155

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 155 :

Question 1 :

1920 में बॉम्बे में आयोजित अखिल भारतीय कांग्रेस के पहले सत्र की अध्यक्षता किसके द्वारा की गई थी?
A. जे एल नेहरू
B. वीवी गिरि
C. लाला लाजपत राय
D. एमएम जोशी
Correct Ans: Option C

Question 2 :

1885 में पुणे में फर्ग्यूसन कॉलेज की स्थापना किसने की?
A. डेकन एजुकेशनल सोसाइटी
B. भारतीय सेवक समाज
C. समाज सेवा संघ
D. थियोसोफिकल सोसायटी
Correct Ans: Option A

Question 3 :

भारत में पहला अंग्रेजी अखबार
A. बंगाल गजट
B. कलकत्ता राजपत्र
C. बंगाल जर्नल
D. बॉम्बे हेराल्ड
Correct Ans: Option A

Question 4 :

वास्को द गामा किस वर्ष भारत में पहुँचा?
A. 1495
B. 1496
C. 1497
D. 1498
Correct Ans: Option D

Question 5 :

अमेरिका में खोजा गया था?
A. 1491
B. 1492
C. 1493
D. 1494
Correct Ans: Option B

Question 6 :

बाबुविवाह" पुस्तक किसने लिखी है
A. राजा राममोहन राय
B. पंडित रामबाई
C. ईश्वर चंद्र विद्यासागर
D. रवींद्रनाथ टैगोर
Correct Ans: Option C

Question 7 :

ब्रिटिश सरकार ने महात्मा गाँधी को जो उपाधि दी ही और जिसे उन्होंने असहयोग आंदोलन में वापस कर दिया था, वह थी ?
A. हिन्द केसरी
B. राय बहादुर
C. द राइट ऑनरेबल
D. कैसर-ए-हिन्द
Correct Ans: Option D

Question 8 :

व्यक्तिगत सत्याग्रह में विनोबा भावे को प्रथम सत्याग्रही चुना गया था, दूसरा सत्याग्रही कौन था ?
A. डॉ. राजेन्द्र प्रसाद
B. पं. जवाहर लाल नेहरू
C. सरदार बल्लभ भाई पटेल
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 9 :

अलीपुर बमकांड में अरविंद घोष का बचाव किस वकील ने किया था ?
A. बी. सी. पाल
B. सी. आर. दास
C. भूलाभाई देसाई
D. मोतीलाल नेहरू
Correct Ans: Option B

Question 10 :

'अभिनव भारत' नामक अंग्रेज विरोधी संगठन की स्थापन की थी ?
A. वी. डी. सावरकर
B. सी. आर. दास
C. सरदार भगत सिंह
D. आर. जी. भण्डाकर
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [A],     Q.3 [A],     Q.4 [D],     Q.5 [B],     Q.6 [C],     Q.7 [D],     Q.8 [B],     Q.9 [B],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp