Quiz on History in hindi Set 156

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 156

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 156 :

Question 1 :

सूरत की फूट के बाद कांग्रेस किसके हाथ में आ गई ?
A. गरम दल वालों के
B. नरम दल वालों के
C. उग्रवादियों के
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 2 :

मुहम्मद गोरी का अंतिम आक्रमण किसके विरुद्ध हुआ ?
A. पंजाब के खोखर
B. गजवानी
C. करमाथी
D. सोलंकी
Correct Ans: Option A

Question 3 :

अमीर खुसरो ने किसके विकास में अग्रगामी की भूमिका निभाई ?
A. अवधी
B. खड़ी बोली
C. भोजपुरी
D. ब्रजभाषा
Correct Ans: Option B

Question 4 :

निम्नलिखित में से किस संगीत वाद्य को हिन्दू-मुस्लिम गान वाद्यों का सबसे श्रेष्ठ मिश्रण माना गया है ?
A. वीणा
B. ढोलक
C. सारंगी
D. सितार
Correct Ans: Option D

Question 5 :

संत कबीर का जन्म कहाँ हुआ था ?
A. दिल्ली
B. हैदराबाद
C. मथुरा
D. मगहर
Correct Ans: Option D

Question 6 :

अद्वैतवाद के सिद्धांत के प्रतिपादक कौन थे ?
A. रामानुज
B. मध्वाचार्य
C. विवेकानंद
D. शंकराचार्य
Correct Ans: Option D

Question 7 :

पंजाब के हिन्दूसाही राजवंश को किसने स्थापित किया ?
A. कल्लर
B. महिपाल
C. वसुमित्र
D. जयपाल
Correct Ans: Option A

Question 8 :

भारतीय इतिहास में बाजार नियमों / मूल्य नियंत्रण पद्धति की शुरुआत किसने की थी ?
A. फिरोज शाह तुगलक
B. शेरशाह सूरी
C. अलाउद्दीन खल्जी
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 9 :

भारत के राष्ट्रीय ध्वज का डिजाइन किसने तैयार किया था ?
A. एनी बेसेंट
B. सरोजनी नायडू
C. मैडम भीखाजी कामा
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 10 :

लार्ड हार्डिंग ने बंगाल विभाजन किस वर्ष रद्द किया ?
A. 1905
B. 1907
C. 1911
D. 1912
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [A],     Q.3 [B],     Q.4 [D],     Q.5 [D],     Q.6 [D],     Q.7 [A],     Q.8 [C],     Q.9 [C],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp