Quiz on History in hindi Set 157

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 157

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 157 :

Question 1 :

मुस्लिम लीग का प्रथम अध्यक्ष कौन था ?
A. आगा खाँ
B. हसन खाँ
C. हमीद खाँ
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 2 :

किसने मोहम्मद अली जिन्ना को ' हिन्दू-मुस्लिम एकता का दूत' कहा था ?
A. सरोजिनी नायडू
B. राजकुमारी अमृत कौर
C. सरदार भगत सिंह
D. एनी बेसेंट
Correct Ans: Option A

Question 3 :

'राजनीतिक स्वतंत्रता राष्ट्र की प्राणवायु है' यह कथन किसका है ?
A. मोतीलाल नेहरू
B. अरविंद घोष
C. महात्मा गाँधी
D. व्योमेश चन्द्र बनर्जी
Correct Ans: Option B

Question 4 :

तैमूर लंग ने किसके शासनकाल में भारत पर आक्रमण किया ?
A. शेरशाह सूरी
B. नासिरुद्दीन महमूद तुगलक
C. अलाउद्दीन खल्जी
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 5 :

किसका काल मुगल वास्तुकला का स्वर्णकाल कहा जाता है?
A. अकबर
B. जहाँगीर
C. शाहजहाँ
D. औरंगजेब
Correct Ans: Option C

Question 6 :

अब्दुल कादिर बदायूँनी, नकीब खान और थानेश्वर किसके दरबार में थे?
A. अकबर
B. जहाँगीर
C. शाहजहाँ
D. औरंगजेब
Correct Ans: Option A

Question 7 :

भारत में किस गवर्नर जनरल ने स्थायी भूमि राजस्व प्रणाली की शुरुआत की थी?
A. लॉर्ड कर्जिन
B. लॉर्ड रिपन
C. लॉर्ड पिल्तन
D. लॉर्ड मेन्तिक
Correct Ans: Option B

Question 8 :

भारत में मुसलमानों के द्वारा चलाया गया खिलाफत आंदोलन किस वर्ष में शुरू हुआ था?
A. 1919
B. 1913
C. 1921
D. 1927
Correct Ans: Option A

Question 9 :

इनमे से किस अधिनियम के द्वारा भारत में दासता को समाप्त कर दिया गया था?
A. 1826 अधिनियम
B. 1833 अधिनियम
C. 1845 अधिनियम
D. 1858 अधिनियम
Correct Ans: Option B

Question 10 :

निम्न में से किस वर्ष अखिल भारतीय किसान सभा की स्थापना वर्ष की गयी थी?
A. 1942
B. 1938
C. 1936
D. 1955
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [A],     Q.3 [B],     Q.4 [B],     Q.5 [C],     Q.6 [A],     Q.7 [B],     Q.8 [A],     Q.9 [B],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp