Quiz on History in hindi Set 158

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 158

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 158 :

Question 1 :

एलोरा में प्रसिद्ध शिव मंदिर का निर्माण निम्न में से किस शासक ने किया था?
A. चन्द्रगुप्त मोर्य
B. मोहमद गौरी
C. मोहमद बिन तुगलक
D. राष्ट्रकूट शासक कृष्ण प्रथम
Correct Ans: Option D

Question 2 :

निम् में से किस काल में कृषि समुदाय की उत्पत्ति हुई थी?
A. नवपाषाण काल
B. चालकोलिथिक
C. पैलियोलिथिक
D. मेसोलिथिक
Correct Ans: Option A

Question 3 :

भारत में “डायार्की” को किस अधिनियम के द्वारा पेश किया गया था?
A. 1809 अधिनियम
B. 1819 अधिनियम
C. 1909 अधिनियम
D. 1919 अधिनियम
Correct Ans: Option D

Question 4 :

नीचे दिए गए जनपद में से कौन सा जनपद 16 महाजनपद में शामिल नहीं था?
A. अश्मक
B. कलिंग
C. कंबोज
D. गंधार
Correct Ans: Option B

Question 5 :

प्रसिद्ध फ़ारसी कवि अमीर खुसरो इनमे से किसके दरबार में सदस्य थे?
A. शाहजहाँ
B. कुतुब-उद-दीन ऐबक
C. बाबर
D. अला-उद-दीन खिलजी
Correct Ans: Option D

Question 6 :

ब्रिटिशकालीन भारत के किस शिक्षाशास्त्री ने “ब्रिटेन भारत को सूखा रहा था और खून बह रहा था” विचार सामने रखा था?
A. लाला लाजपत राय
B. जी वी जोशी
C. दादाभाई नौरोजी
D. रविन्द्रनाथ टैगोर
Correct Ans: Option C

Question 7 :

निम्न में से किस शहर में पहले बौद्ध परिषद में आयोजित किया गया था?
A. राजगीर
B. जैसलमेर
C. पाटलिपुत्र
D. कश्मीर
Correct Ans: Option B

Question 8 :

निम्न में से किस ब्रिटिश गवर्नर ने सब्सिडियरी एलायंस सिस्टम तैयार किया था?
A. लॉर्ड वेलेजली
B. लॉर्ड कर्जन
C. थॉमस मुनरो
D. लॉर्ड डलहौजी
Correct Ans: Option A

Question 9 :

मैकाले समिति का गठन किस वर्ष भारतीय सिविल सेवा की भर्ती में सुधार के लिए किया गया था?
A. 1854
B. 1860
C. 1862
D. 1877
Correct Ans: Option A

Question 10 :

इनमे से किस हड़प्पा स्थल है में एक फारस की खाड़ी सील का पता लगाया गया था?
A. लोथल
B. मोहेन-जो-दरो
C. कालीभंजन
D. हड़प्पा
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [A],     Q.3 [D],     Q.4 [B],     Q.5 [D],     Q.6 [C],     Q.7 [B],     Q.8 [A],     Q.9 [A],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp