Quiz on History in hindi Set 166

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 166

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 166 :

Question 1 :

रजिया सुल्तान किसकी बेटी थी ?
A. इल्तुतमिश
B. नासिरुग्गिन
C. बलबन
D. कुतुबुद्दीन ऐबक
Correct Ans: Option A

Question 2 :

निम्लिखित में से कौन अंतिम मुगल सम्राट थे?
A. अकबर II
B. आलमगीर II
C. बहादुर शाह II
D. शाह आलम II
Correct Ans: Option C

Question 3 :

ग्रांड ट्रंक सड़क किस शहर से किस शहर को जोड़ती है?
A. कोलकाता व मुम्बई
B. लुधियाना व तिरुपति
C. दिल्ली व चेन्नई
D. कोलकाता व अमृतसर
Correct Ans: Option A

Question 4 :

तराइन के द्वितीय युद्ध में _____ पराजित किया था?
A. पृथ्वीराज ने महमूद गजनवी को
B. पृथ्वीराज ने मौहम्मद गौरी को
C. महमूद गजनवी ने पृथवीराज को
D. मौहम्मद गौरी ने पृथ्वीराज को
Correct Ans: Option D

Question 5 :

लोदी वंश का अन्तिम शासक कौन था ?
A. सिकन्दर लोदी
B. इब्राहिम लोदी
C. बहलोल लोदी
D. दौलत खां लोदी
Correct Ans: Option B

Question 6 :

महमूद गजनवी किस वंश का शासक था ?
A. यामिनी
B. खल्जी
C. तुगलक
D. गुलाम
Correct Ans: Option A

Question 7 :

भारत में मुस्लिम राज का संस्थापक किसे माना जाता है ?
A. मौहम्मद गौरी
B. अकबर
C. बाबर
D. इल्तुतमिश
Correct Ans: Option A

Question 8 :

महमूद गजनवी ने भारत पर कितने बार आक्रमण किया था?
A. 24 बार
B. 41 बार
C. 17 बार
D. 19 बार
Correct Ans: Option C

Question 9 :

लोदी वंश का संस्थापक कौन थे?
A. सिकन्दर लोदी
B. इब्राहिम लोदी
C. बहलोल लोदी
D. अमीर लोदी
Correct Ans: Option C

Question 10 :

तुगलक नामा” के रचनाकार कौन है?
A. गुलबदन बेगम
B. इसामी
C. अमीर खुसरो
D. बारनी
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [C],     Q.3 [A],     Q.4 [D],     Q.5 [B],     Q.6 [A],     Q.7 [A],     Q.8 [C],     Q.9 [C],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp