Quiz on History in hindi Set 167

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 167

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 167 :

Question 1 :

मोहम्मद गौरी किस वंश का था ?
A. गुलाम
B. शंसबनी
C. खल्जी
D. यामिनी
Correct Ans: Option B

Question 2 :

आगरा नगर की स्थापना किसके द्वारा की गई थी?
A. अलाउददीन खिल्जी
B. फिरोज तुगलक
C. मुहम्मद बिन तुगलक
D. सिकन्दर लोदी
Correct Ans: Option D

Question 3 :

भारत में ग्रांड ट्रंक रोड किसने बनवाई थी?
A. हुमायूँ ने
B. शेरशाह सूरी ने
C. अशोक ने
D. अकबर ने
Correct Ans: Option B

Question 4 :

दीन-ए-इलाही नामक नया धर्म किसके द्वारा शुरु किया गया था?
A. शाहजहाँ
B. हुमायूँ
C. अकबर
D. जहाँगीर
Correct Ans: Option C

Question 5 :

हुमायूँनामा’ किसने लिखा था?
A. गुलबदन बेगम
B. जहाँआरा बेगम
C. रोशनआरा बेगम
D. मुमताज महल
Correct Ans: Option A

Question 6 :

हुमायूँ का मकबरा कहाँ पे स्थित है?
A. दिल्ली में
B. फतेहपुर सिकरी में
C. काबुल में
D. आगरा में
Correct Ans: Option A

Question 7 :

प्रसिद्ध संगीतज्ञ तानसेन का मकबरा कहाँ स्थित हैं?
A. झाँसी में
B. ग्वालियर में
C. जयपुर में
D. आगरा में
Correct Ans: Option B

Question 8 :

हल्दी घाटी का युद्ध कब लड़ा गया था?
A. 1856 ई०
B. 1576 ई०
C. 1654 ई०
D. 1947 ई०
Correct Ans: Option B

Question 9 :

दिल्ली के लाल किले का निर्माण किसने करवाया था?
A. जहाँगीर
B. अकबर
C. नूरजहाँ
D. शाहजहाँ
Correct Ans: Option D

Question 10 :

भारत के समुद्री मार्ग की खोज किसने की थी?
A. मैग्ल्स
B. टॉमस मूर
C. वास्को डी गामा
D. कोलंबस
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [D],     Q.3 [B],     Q.4 [C],     Q.5 [A],     Q.6 [A],     Q.7 [B],     Q.8 [B],     Q.9 [D],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp