Quiz on History in hindi Set 168

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 168

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 168 :

Question 1 :

दिल्ली की प्रसिद्ध जमा मस्जिद का निर्माण किसने करवाया था?
A. इब्राहिम लोदी
B. शाहजहाँ
C. हुमायूँ
D. अकबर
Correct Ans: Option B

Question 2 :

पानीपत की तीसरी लड़ाई (1761 ई०) किनके बीच हुई थी?
A. पेशवा बाजीराव II और अहमदशाह अब्दाली
B. अकबर और हेमू
C. औरंगजेब और तैमूर
D. बाबर और इब्राहम लोदी
Correct Ans: Option A

Question 3 :

ग्वालियर राज्य की स्थापना किसने की थी?
A. महादजी सिंधिया
B. माधव राव सिंधिया
C. बाजीराव सिंधिया
D. जीवाजीराव सिंधिया
Correct Ans: Option D

Question 4 :

वर्ष 1498 ई० में वास्कोडिगामा भारत में कहाँ पर उतरा था?
A. कोचीन
B. कालीकट
C. गोवा
D. मंगलोर
Correct Ans: Option B

Question 5 :

ब्रिटिश ईस्ट इंडिया कम्पनी का प्रथम गवर्नर कौन था?
A. टॉमस स्माइथ
B. रोबर्ट कक्लाइव
C. राल्फ फिच
D. टॉमस से
Correct Ans: Option A

Question 6 :

भारत में पोलो खेल का प्रचलन किया ?
A. मुगलों
B. यूनानियों
C. मुगलों
D. तुर्की
Correct Ans: Option D

Question 7 :

कबीर के गुरु कौन थे ?
A. नामदेव
B. वल्लभाचार्य
C. रामानंद
D. रामानुज
Correct Ans: Option C

Question 8 :

भक्त तुकाराम कौन-से मुगल सम्राट के समकालीन थे ?
A. अकबर
B. जहाँगीर
C. औरंगजेब
D. बाबर
Correct Ans: Option B

Question 9 :

किस संत ने ईश्वर को अपने पास अनुभव करने के लिए नृत्य एवं गीतों को माध्यम बनाया ?
A. शंकर देव
B. ज्ञान देव
C. चंडी दास
D. चैतन्य महाप्रभु
Correct Ans: Option D

Question 10 :

अलबेरुनी किसके शासनकाल में इतिहासकार था ?
A. बलबन
B. मुहम्मद-बिन-तुगलक
C. अकबर
D. महमूद गजनवी
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [A],     Q.3 [D],     Q.4 [B],     Q.5 [A],     Q.6 [D],     Q.7 [C],     Q.8 [B],     Q.9 [D],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp