Quiz on History in hindi Set 169

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 169

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 169 :

Question 1 :

राज्य संबंधों में उलेमा के दखल का विरोध किस सुल्तान ने किया था ?
A. बलबन
B. अलाउद्दीन खल्जी
C. फिरोज शाह तुगलक
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 2 :

गीत गोविंद _______ ने लिखा था: 
A. जयसिम्हा
B. जयचंद्र
C. जयंत
D. जयदेव
Correct Ans: Option D

Question 3 :

हिंदू मनसबदारों की सबसे बड़ी संख्या ______ के शासनकाल में थी: 
A. शाहजहाँ
B. औरंगजेब
C. अकबर
D. जहाँगीर
Correct Ans: Option C

Question 4 :

सिविल सेवा के जनक कौन थे? 
A. लॉर्ड विलियम बेंटिक
B. लॉर्ड कार्नवालिस
C. लॉर्ड मिंटो
D. लॉर्ड वेलेजली
Correct Ans: Option B

Question 5 :

सती को किसके द्वारा निषिद्ध किया गया था?
A. वारेन हेस्टिंग्स
B. लार्ड वेलेस्ले
C. लार्ड विलियम बेंटिंक
D. लार्ड डलहौजी
Correct Ans: Option C

Question 6 :

किस वंश के सुल्तानों ने सबसे अधिक समय तक शासन किया था?
A. खिलजी वंश
B. तुगलक वंश
C. दास वंश
D. लोधी वंश
Correct Ans: Option B

Question 7 :

गुप्त काल में सबसे अधिक किसके सिक्के जारी किये गये थे? 
A. सोना
B. चाँदी
C. ताँबा
D. लोहा
Correct Ans: Option A

Question 8 :

किसकी शिक्षा ने फ्रेंच क्रांति को प्रेरित किया?
A. हेगेल
B. प्लेटो
C. लोके
D. रूसो
Correct Ans: Option D

Question 9 :

जर्मनी के ईसाई मिशनरी किस वर्ष राँची पहुँचे?
A. 1851 A.D.
B. 1857 A.D.
C. 1845 A.D.
D. 1832 A.D.
Correct Ans: Option C

Question 10 :

गौतम बुद्ध का संबंध किस स्थान से नहीं है? 
A. कुशीनगर
B. पावपुरी
C. सारनाथ
D. बोधगया
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [D],     Q.3 [C],     Q.4 [B],     Q.5 [C],     Q.6 [B],     Q.7 [A],     Q.8 [D],     Q.9 [C],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp