Quiz on History in hindi Set 173

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 173

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 173 :

Question 1 :

ज्योतिबा फुले की मृत्यु कब हुई थी?
A. 28 नवंबर 1890
B. 28 नवंबर 1895
C. 05 मार्च 1890
D. 15 जून 1985
Correct Ans: Option A

Question 2 :

बक्सर की लड़ाई” किस वर्ष हुई थी?
A. 1768
B. 1760
C. 1764
D. 1770
Correct Ans: Option C

Question 3 :

रॉबर्ट क्लाइव किस देश गवर्नर जनरल थे?
A. अमेरीका
B. रूस
C. ब्रिटिश
D. चीन
Correct Ans: Option C

Question 4 :

1829 में भारत में सती को गैरकानूनी घोषित करने के लिए किसने ब्रिटिश को आश्वस्त किया था?
A. महात्मा गांधी
B. राजा राम मोहन रॉय
C. जवाहर लाल नेहरू
D. राजीव गांधी
Correct Ans: Option B

Question 5 :

एसएनडीपी योगाम की स्थापना इनमे से किसने की थी?
A. नारायण गुरू
B. रतन टाटा
C. मुकेश अंबानी
D. कुणाल बहल
Correct Ans: Option A

Question 6 :

विश्व का पहला गणतंत्र वैशाली में, किसके द्वारा स्थापित किया गया था?
A. मौर्य
B. लिच्छवी
C. नंद
D. गुप्त
Correct Ans: Option B

Question 7 :

महमूद गजनी किस वंश से सम्बंधित था?
A. यामिनी
B. गुलाम
C. तुगलक
D. भास्कर
Correct Ans: Option A

Question 8 :

पहला ईरानी शासक कौन था जिसने भारत के कुछ भाग को अपने अधीन किया था ?
A. जेरसिस
B. डेरियस
C. साइरस
D. कोम्बिसिस
Correct Ans: Option B

Question 9 :

नंदवंश का संस्थापक कौन थे?
A. महापधानंद
B. घननंद
C. नागार्जुन
D. कालाशोक
Correct Ans: Option A

Question 10 :

प्राचीन भारत में पहला विदेशी आक्रमण किसके द्वारा किया गया था ?
A. ईरानियो द्वारा
B. कुषाणों द्वारा
C. यूनानियो द्वारा
D. शकों द्वारा
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [C],     Q.3 [C],     Q.4 [B],     Q.5 [A],     Q.6 [B],     Q.7 [A],     Q.8 [B],     Q.9 [A],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp