Quiz on History in hindi Set 174

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 174

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 174 :

Question 1 :

मौर्य साम्राज्य की स्थापना किसने की थी
A. बिम्बिसार
B. चन्द्रगुप्त मौर्य
C. बिन्दुसार
D. अशोक
Correct Ans: Option B

Question 2 :

मेगस्थनीज की पुस्तक का नाम क्या है?
A. पुराण
B. अर्थशास्त्र
C. ऋग्वेद
D. इण्डिका
Correct Ans: Option D

Question 3 :

पानीपत का प्रथम युद्ध कब हुआ था?
A. 17 अप्रैल, 1529
B. 21 अप्रैल, 1526
C. 23 अप्रैल, 1527
D. 09 अप्रैल, 1528
Correct Ans: Option B

Question 4 :

पानीपत की दूसरी लड़ाई (5 नवम्बर, 1556) निम्लिखित में से किसके बीच हुई थी?
A. अकबर और हेमू
B. बाबर और इब्राहिम लोदी
C. सिंकन्दर और आदिल शाह
D. राजपूत और मुगल
Correct Ans: Option A

Question 5 :

मुगल काल की राजभाषा कौन सी थी?
A. अरबी
B. उर्दू
C. हिन्दी
D. फारसी
Correct Ans: Option D

Question 6 :

नेपाल का कौन सा शहर गौतम बुद्ध का जन्म-स्थल है?
A. लुम्बिनी
B. काठमांडू
C. पटन
D. भरतपुर
Correct Ans: Option A

Question 7 :

भारत के राजधानी दिल्ली में “हिन्दुस्तान सोशलिस्ट रिपब्लिकन एसोसिएशन’ की स्थापना किस वर्ष हुई थी?
A. 1958
B. 1931
C. 1915
D. 1896
Correct Ans: Option B

Question 8 :

भारत की यात्रा करने वाला पहला पुर्तगाली व्यापारी कौन था?
A. वास्कोडिगामा
B. न्यूटन
C. एलेग्जेंडर
D. पोरस
Correct Ans: Option A

Question 9 :

वर्ष 1699 में बैसाखी के दिन किसने ‘खालसा’ सेना की स्थापना की थी और ‘पाहुल’ पर्व के प्रवर्तक कौन हैं?
A. गुरु गोविन्द सिंह
B. राजगुरु
C. गुरु नानक
D. भगवान बुध
Correct Ans: Option A

Question 10 :

भारत के कश्मीर में स्थित मार्तण्ड सूर्य मंदिर का निर्माण किस हिन्दू सम्राट ने करवाया था?
A. अशोक
B. पोरस
C. हुमायु
D. ललितादित्य मुक्तापीड
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [D],     Q.3 [B],     Q.4 [A],     Q.5 [D],     Q.6 [A],     Q.7 [B],     Q.8 [A],     Q.9 [A],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp