Quiz on History in hindi Set 177

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 177

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 177 :

Question 1 :

तीसरे पानीपत के युद्ध के समय किसके सेनापति सदाशिव राव और विश्वासराव थे?
A. मुगल शाह आलम द्वितीय
B. चंगेज खान
C. पेशवा बालाजी बाजीराव
D. चन्द्रगुप्त मोर्य
Correct Ans: Option C

Question 2 :

हर्षचरित्र के मुतबिक, कौन हस्ति सेना का प्रमुख था?
A. समुन्द्र्गुप्त
B. चन्द्रगुप्त
C. स्कंदगुप्त
D. मोहमद गोरी
Correct Ans: Option C

Question 3 :

निम्न में से कौन सी भाषा दिल्ली के सुल्तानों के शासनकाल में प्रशासनिक भाषा थी?
A. हिंदी
B. अंग्रेजी
C. उर्दू
D. फारसी
Correct Ans: Option D

Question 4 :

“सिल्क मार्ग” भारतीयों के लिए किसने शुरु किया था?
A. हर्ष
B. अशोक
C. फाह्यान
D. कनिष्क
Correct Ans: Option D

Question 5 :

राजपूताना शब्द के प्रथम प्रयोगकर्ता थे ?
A. अलेक्जेण्डर
B. जॉर्ज तामर
C. कर्नल टॉड
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 6 :

राजस्थान के अधिकांश भाग पर गुप्त वंश का आधिपत्य स्थापित करने वाला गुप्त शासक था ?
A. चन्द्रगुप्त ||
B. स्कन्दगुप्त
C. समुद्रगुप्त
D. कुमारगुप्त
Correct Ans: Option A

Question 7 :

राजस्थान के किस क्षेत्र में कभी मत्स्य देश के राजा विराट की राजधानी विराटनगर थी ?
A. जोघपुर के उत्तरी भाग में
B. जयपुर के दक्षिणी भाग में
C. जोघपुर के दक्षिण भाग में
D. जोघपुर के उत्तरी भाग में
Correct Ans: Option B

Question 8 :

सिकंदर महान के आक्रमण के कारण पंजाब से राजस्थान में स्थानांतरण करने वाली जातियां थी ?
A. अर्जुनायन व यौधेय
B. मालव
C. शिवी
D. ये सभी
Correct Ans: Option D

Question 9 :

धौलावीरा, एक पुरातात्विक स्थान, किस समयावधि से जुड़ा हुई है?
A. गुप्ता अवधि
B. मगध अवधि
C. सिंधु घाटी सभ्यता
D. चालुक्या अवधि
Correct Ans: Option C

Question 10 :

हड़प्पा के लोग निम्नलिखित भगवान में से किसकी पूजा नहीं करते थे?
A. शिव
B. विष्णु
C. कबूतर
D. स्वास्तिक
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [C],     Q.3 [D],     Q.4 [D],     Q.5 [B],     Q.6 [A],     Q.7 [B],     Q.8 [D],     Q.9 [C],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp