Quiz on History in hindi Set 178

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 178

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 178 :

Question 1 :

सिन्धु घाटी सभ्यता है?
A. ताम्र युगीन सभ्यता
B. लौह-युगीन सभ्यता
C. अक्ष-युगीन सभ्यता
D. कांस्य-युगीन सभ्यता
Correct Ans: Option D

Question 2 :

यजुर्वेद’ में यजुर का अर्थ क्या है?
A. जीवन
B. प्रकृति
C. बलिदान
D. सत्य
Correct Ans: Option C

Question 3 :

हड़प्पा सभ्यता 2500 बी.सी. के आस-पास विकास किया था आज उन्हें हम क्या कहते हैं?
A. पाकिस्तान और अफगानिस्तान
B. पश्चिमी भारत और पाकिस्तान
C. अफगानिस्तान और पश्चिमी भारत
D. भारत और चीन
Correct Ans: Option B

Question 4 :

त्रिरत्न की अवधारणा ……… से संबंधित है
A. सिख धर्म
B. जैन धर्म
C. बौद्ध धर्म
D. पारसी धर्म
Correct Ans: Option B

Question 5 :

प्राचीन काल में ‘अवध’ को किस नाम से जाना जाता था?
A. कोसल
B. कपिलवस्तु
C. कौशाम्बी
D. काशी
Correct Ans: Option A

Question 6 :

बौद्ध तीर्थस्थान ‘दाँत का मंदिर’ यहाँ स्थित है−
A. मलेशिया
B. श्रीलंका
C. नेपाल
D. चीन
Correct Ans: Option B

Question 7 :

निम्नलिखित में से अनुसरण किए जाने वाले धर्म एवं पवित्र पुस्तिका की कौन सी जोड़ी असंगत है?
A. इस्लाम: कुरान
B. सिख धर्म: गुरू ग्रंथ साहेब
C. जैन धर्म: उपनिषद
D. ईसाई धर्म: बाइबल
Correct Ans: Option C

Question 8 :

बोरोबुडुर बौद्ध मंदिर कहाँ स्थित है?
A. नेपाल
B. श्रीलंका
C. इंडोनेशिया
D. मलेशिया
Correct Ans: Option C

Question 9 :

बोरोबुडुर बौद्ध मंदिर कहाँ स्थित है?
A. नेपाल
B. श्रीलंका
C. इंडोनेशिया
D. मलेशिया
Correct Ans: Option C

Question 10 :

गौतम बुद्ध को ज्ञान कहाँ पर प्राप्त हुआ था?
A. बोधगया
B. अमरनाथ
C. कुशीनगर
D. लुम्बिनी
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [C],     Q.3 [B],     Q.4 [B],     Q.5 [A],     Q.6 [B],     Q.7 [C],     Q.8 [C],     Q.9 [C],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp