Quiz on History in hindi Set 20

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 20

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 20 :

Question 1 :

भारतीय रिजर्व बैंक का राष्ट्रीयकरण कब हुआ
A. 1 अप्रैल 1935
B. 1 जनवरी 1949
C. 1 जुलाई 1955
D. 5 अगस्त 1960
Correct Ans: Option B

Question 2 :

विश्व में गेहूं उत्पादन में भारत का स्थान है
A. पहला
B. दूसरा
C. चौथा
D. छठा
Correct Ans: Option B

Question 3 :

1857 के सैन्य विद्रोह के समय भारत के गवर्नर जनरल कौन थे ?
A. लॉर्ड इर्विन
B. लॉर्ड रीडिंग
C. लॉर्ड केनिंग
D. लॉर्ड चेम्सफोर्ड
Correct Ans: Option C

Question 4 :

मुस्लिम लीग की स्थापना हुई थी ?
A. 1903 में
B. 1904 में
C. 1905 में
D. 1906 में
Correct Ans: Option D

Question 5 :

पानीपत की तीसरी लड़ाई कब हुई थी ?
A. 1760 ई. में
B. 1761 ई. में
C. 1762 ई. में
D. 1763 ई. में
Correct Ans: Option B

Question 6 :

निम्नलिखित में से किसको ‘दीनबन्धु' कहा जाता था ?
A. चितरंजन दास
B. महात्मा गांधी
C. सी. एफ. एण्ड्रज
D. ए. ओ. ह्यूम
Correct Ans: Option C

Question 7 :

किस प्रदेश में ब्रिटिश सरकार के विरुद्ध बिरसा मुंडा का संचालन हो रहा था?
A. पंजाब
B. छोटा नागपुर
C. तराय
D. मणिपुर
Correct Ans: Option B

Question 8 :

विलियम प्रथम कहां का शासक था ?
A. प्रशा
B. यूनान
C. इटली
D. ऑस्ट्रिया
Correct Ans: Option A

Question 9 :

माउंट एवरेस्ट पर चढ़ने वाली प्रथम महिला जुंन्को तबेइ किस देश की है
A. चीन
B. थाईलैंड
C. मलेशिया
D. जापान
Correct Ans: Option D

Question 10 :

विश्व का वह पहला देश कौन सा था जिसने मृत्युदंड को समाप्त कर दिया
A. न्यूजीलैंड
B. वेनेजुएला
C. स्वीडन
D. आयरलैंड
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [B],     Q.3 [C],     Q.4 [D],     Q.5 [B],     Q.6 [C],     Q.7 [B],     Q.8 [A],     Q.9 [D],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp