Quiz on History in hindi Set 266

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 266

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 266 :

Question 1 :

मौर्य काल में शिक्षा का सर्वाधिक प्रसिद्ध केन्द्र था
A. वैशाली
B. नालंदा
C. तक्षशिला
D. उज्जैन
Correct Ans: Option C

Question 2 :

मेगास्थनीज की पुस्तक का नाम क्या हैं?
A. अर्थशास्त्र
B. ऋग्वेद
C. पुराण
D. इण्डिका
Correct Ans: Option D

Question 3 :

जिसके ग्रंथ में चन्द्रगुप्त मौर्य का विशिष्ट रूप से वर्णन हुआ है, वह है
A. भास
B. शूद्रक
C. विशाखदत्त
D. अश्वघोष
Correct Ans: Option C

Question 4 :

वह स्रोत, जिसमें पाटलिपुत्र के प्रशासन का वर्णन उपलब्ध है, वह है
A. दिव्यावदान
B. अर्थशास्त्र
C. इण्डिका
D. अशोक के शिलालेख
Correct Ans: Option C

Question 5 :

अशोक के शिलालेखों में प्रयुक्त भाषा है
A. संस्कृत
B. प्राकृत
C. पालि
D. हिन्दी
Correct Ans: Option B

Question 6 :

निम्नलिखित में किस मौर्य राजा ने दक्कन की विजय प्राप्त की थी ?
A. अशोक
B. चन्द्रगुप्त
C. बिन्दुसार
D. कुणाल
Correct Ans: Option B

Question 7 :

मेगास्थनीज ने भारतीय समाज को कितनी श्रेणियों में विभाजित किया?
A. चार
B. पाँच
C. छः
D. सात
Correct Ans: Option D

Question 8 :

कौटिल्य के 'अर्थशास्त्र' में किस पहलू पर प्रकाश डाला गया है?
A. आर्थिक जीवन
B. राजनीतिक नीतियाँ
C. धार्मिक जीवन
D. सामाजिक जीवन
Correct Ans: Option B

Question 9 :

निम्न में से कौन-सा क्षेत्र अशोक के साम्राज्य में सम्मिलित नहीं था ?
A. अफगानिस्तान
B. बिहार
C. श्रीलंका
D. कलिंग
Correct Ans: Option C

Question 10 :

पाटलिपुत्र को किस शासक ने सर्वप्रथम अपनी राजधानी बनाई ?
A. चन्द्रगुप्त मौर्य
B. अशोक महान्
C. चन्द्रगुप्त विक्रमादित्य
D. कनिष्क
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [D],     Q.3 [C],     Q.4 [C],     Q.5 [B],     Q.6 [B],     Q.7 [D],     Q.8 [B],     Q.9 [C],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp