Quiz on History in hindi Set 265

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 265

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 265 :

Question 1 :

अलाउद्दीन खिलजी ने राजस्थान में सर्वप्रथम किस राज्य पर अधिकार किया था ? 
A. रणथम्भौर
B. चित्तौड़
C. जालौर
D. अजमेर
Correct Ans: Option A

Question 2 :

निम्न मे से पृथ्वीराज चौहान के दरबार में कौनसा विद्वान नहीं था ? 
A. चन्द्रवदायी
B. जर्नादन
C. जयानक
D. सोमदेव
Correct Ans: Option D

Question 3 :

1191 ई. में तराइन का प्रथम युद्ध किसके मध्य हुआ था ?
A. राठौड़-तुर्क
B. चौहान-मुगल
C. चौहान-राठौड़
D. चौहान-तुर्क
Correct Ans: Option D

Question 4 :

अलाउद्दीन ने चित्तौड़ पर कब विजय प्राप्त की थी ?
A. 1303 ई. में
B. 1291 ई. में
C. 1309 ई. में
D. 1301 ई. में
Correct Ans: Option A

Question 5 :

निम्न में से कौन सा राजा प्रायः जनता के सम्पर्क में रहता था?
A. चन्द्रगुप्त मौर्य
B. अशोक
C. बिन्दुसार
D. चन्द्रगुप्त विक्रमादित्य
Correct Ans: Option B

Question 6 :

भारतीयों के लिए `सिल्क मार्ग` किसने आरम्भ किया? 
A. कनिष्क
B. हर्ष
C. फाह्यान
D. अशोक
Correct Ans: Option A

Question 7 :

किसने सहिष्णुता, उदारता और करुणा के त्रिविध आधार पर राजवंश की स्थापना की ?
A. अशोक
B. अकबर
C. रणजीत सिंह
D. शिवाजी
Correct Ans: Option A

Question 8 :

निम्नलिखित किस शहर में अशोक के शिलालेख नहीं हैं ?
A. गिरनार
B. कन्धार
C. पाटलिपुत्र
D. टोपरा
Correct Ans: Option C

Question 9 :

'अर्थशास्त्र' का लेखक समकालीन था
A. अशोक का
B. चन्द्रगुप्त का
C. चन्द्रगुप्त विक्रमादित्य का
D. समुद्रगुप्त का
Correct Ans: Option B

Question 10 :

नंद वंश के पश्चात् मगध पर किस राजवंश ने शासन किया?
A. मौर्य
B. शुंग
C. गुप्त
D. कुषाण
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [D],     Q.3 [D],     Q.4 [A],     Q.5 [B],     Q.6 [A],     Q.7 [A],     Q.8 [C],     Q.9 [B],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp