Quiz on History in hindi Set 298

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 298

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 298 :

Question 1 :

मुगल युग का सबसे योग्य फारसी लेखक कौन माना जाता है ? 
A. फैजी
B. अबुल फजल
C. अब्दुल कादिर बदायूंनी
D. खाफी खां
Correct Ans: Option B

Question 2 :

कौन-सा मुगल सम्राट कुशल वीणावादक था ? 
A. अकबर
B. जहांगीर
C. शाहजहां
D. औरगंजेब
Correct Ans: Option D

Question 3 :

शाहजहां ने अपनी किस इमारत में उत्कीर्ण कराया था कि " अगर" इस जमीन पर कहीं स्वर्गीय आनन्द की जगह हैं तो बस यहीं है " ? 
A. मोती मस्जिद (आगरा)
B. ताजमहल (आगरा)
C. दीवने खास (दिल्ली)
D. शीश महल (आगरा )
Correct Ans: Option C

Question 4 :

किस मुगल सम्राट ने प्रसिद्ध "तख्त-ए-ताऊस" (मयूर सिंहासन ) बनवाया था ? 
A. बाबर
B. अकबर
C. जहांगीर
D. शाहजहां
Correct Ans: Option D

Question 5 :

कौन-सा मुगल सम्राट चित्रकारी का महान् पारखी माना जाता हैं ? 
A. हुमायूं
B. अकबर
C. जहांगीर
D. शाहजहां
Correct Ans: Option C

Question 6 :

किस इतिहासकार ने कहा था कि अकबर का "दीन-ए-इलाही" उसकी "मूर्खता का स्मारक था ?
A. अब्दुल कादिर खां
B. वी. ए. स्मिथ
C. खाफी खां
D. जदुनाथ सरकार
Correct Ans: Option B

Question 7 :

न्याय के घंटे और जंजीर के लिए कौन-सा मुगल सम्राट प्रसिद्ध हैं ? 
A. बाबर
B. हुमायूं
C. जहांगीर
D. अकबर
Correct Ans: Option C

Question 8 :

तानसेन के गुरु कौन थे ? 
A. मियांलाल
B. स्वामी हरिदास
C. मोहम्मद गौस
D. लाल कुलवन्त
Correct Ans: Option B

Question 9 :

अकबर की सेना की मनसबदारी प्रथा का सर्वप्रथम प्रयोग किसकी सेना में था ?
A. चगेज खां
B. तैमूर
C. अलाउद्दीन खिलजी
D. शेरशाह
Correct Ans: Option A

Question 10 :

"रुपिया " नाम का चांदी का सिक्का सबसे पहले किसने चलाया था ? 
A. बाबर
B. हुमायूं
C. शेरशाह
D. अकबर
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [D],     Q.3 [C],     Q.4 [D],     Q.5 [C],     Q.6 [B],     Q.7 [C],     Q.8 [B],     Q.9 [A],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp