Quiz on History in hindi Set 303

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 303

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 303 :

Question 1 :

निम्नलिखित में से कौन-सा अभिलेख कलिंग नरेश खारवेल से संबंधित है?
A. हाथीगुफ्फा
B. जूनागढ़
C. नानाघाट
D. नासिक
Correct Ans: Option A

Question 2 :

किस सातवाहन नरेश ने 'गाथासप्तशती' नामक महत्त्वपूर्ण कृति की रचना की ?
A. गौतमीपुत्र शातकर्णी
B. वशिष्ठीपुत्र पुलुमावी
C. हाल
D. सिमुक
Correct Ans: Option C

Question 3 :

सातवाहन शासकों की राजकीय भाषा थी
A. पालि
B. प्राकृत
C. संस्कृत
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 4 :

निम्नलिखित राजवंशों पर विचार कीजिए 
1. सातवाहन 
2. गुप्त 
3. शृंग 
4. चोल 
इन राजवंशों का सही कालक्रम क्या है?
A. 1, 2, 3, 4
B. 4, 3, 1,2
C. 2,1, 4, 3
D. 3,1,2,4
Correct Ans: Option D

Question 5 :

मौर्य साम्राज्य के ध्वंस के पश्चात् कई आक्रमणों की श्रृंखला रही। भारत पर सबसे पहले आक्रमण निम्नलिखित में से किसने किया?
A. बैक्ट्रियन/ग्रीक
B. पार्थियन
C. शक
D. कुषाण
Correct Ans: Option A

Question 6 :

सूची-I को सूची-II से सुमेलित कीजिए : 
सूची-I (शासक) 
A. अशोक 
B. कनिष्क 
C. खारवेल 
D. कुमारगुप्त 
सूची-II (उपाधि) 
1. विक्रमादित्य 
2. कलिंग - चक्रवर्ती 
3. महेंद्रादित्य 
4. देवपुत्र 
5. प्रियदर्शी
A. A → 1, B → 2, C → 3, D → 4
B. A → 5, B → 4, C → 2, D → 1
C. A → 2, B → 1, C → 4, D → 3
D. A → 5, B → 4, C → 2, D → 3
Correct Ans: Option D

Question 7 :

विक्रम संवत् कब से प्रारंभ हुआ?
A. 78 ई०
B. 58 ई०पू०
C. 72 ई०पू०
D. 56 ई०पू०
Correct Ans: Option B

Question 8 :

सूची-I को सूची-II से सुमेलित कीजिए : 
सूची-I 
A. विक्रम संवत्सर 
B. शक संवत्सर 
C. गुप्त संवत्सर 
D. कलि संवत्सर 

सूची-II 
1. 3102 ई० पू० 
2. 320 ई० 
3. 78 ई० 
4. 58 ई० पू०
A. A → 2, B → 4, C → 3, D → 1
B. A → 1, B → 3, C → 2, D → 4
C. A → 4, B → 1, C → 2, D → 3
D. A → 4, B → 3, C → 2, D → 1
Correct Ans: Option D

Question 9 :

मौर्यों के बाद दक्षिण भारत में सबसे प्रभावशाली राज्य था
A. सातवाहन
B. पल्लव
C. चोल
D. चालुक्य
Correct Ans: Option A

Question 10 :

बुद्ध की खड़ी प्रतिमा निम्न में से किस काल में बनाई गई?
A. गुप्त काल
B. कुषाण काल
C. मौर्य काल
D. गुप्तोत्तर काल
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [C],     Q.3 [B],     Q.4 [D],     Q.5 [A],     Q.6 [D],     Q.7 [B],     Q.8 [D],     Q.9 [A],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp