Quiz on History in hindi Set 302

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 302

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 302 :

Question 1 :

भारत में पहला समाचारपत्र किसने शुरु किया था?
A. दादाभाई नौरोजी
B. सैयद अहमद खाँ
C. वीन्द्र नाथ टैगोर
D. जेम्स हिक्की
Correct Ans: Option D

Question 2 :

The Wheels of History' नामक पुस्तक के लेखक कौन थे?
A. राजेन्द्र प्रसाद
B. राम मनोहर लोहिया
C. मंसूर आलम
D. मुहम्मद अली जिन्ना
Correct Ans: Option B

Question 3 :

पोस्ट ऑफिस' के लेखक कौन हैं?
A. रवीन्द्र नाथ टैगोर
B. मुल्कराज आनंद
C. शरत चन्द्र चटर्जी
D. विष्णु शर्मा
Correct Ans: Option A

Question 4 :

चरक और नागार्जुन किसके दरबार की शोभा थे ?
A. कनिष्क
B. चन्द्रगुप्त मौर्य
C. अशोक
D. समुद्रगुप्त
Correct Ans: Option A

Question 5 :

शक संवत् का प्रारंभ किस सम्राट् के शासनकाल में 78 ई० से हुआ था ?
A. अशोक
B. कनिष्क
C. हर्ष
D. समुद्रगुप्त
Correct Ans: Option B

Question 6 :

तक्षशिला विश्वविद्यालय स्थित था
A. पाकिस्तान में
B. भारत में
C. बांगलादेश में
D. बर्मा में
Correct Ans: Option A

Question 7 :

प्राचीन काल में कलिंग का महान शासक कौन था?
A. अजातशत्रु
B. बिन्दुसार
C. खारवेल
D. मयूर शर्मन
Correct Ans: Option C

Question 8 :

कुषाण काल में सबसे अधिक विकास किस क्षेत्र में हुआ था ?
A. धर्म
B. कला
C. साहित्य
D. वास्तुकला
Correct Ans: Option D

Question 9 :

सातवाहनों ने आरंभिक दिनों में अपना शासन कहाँ शुरु किया?
A. महाराष्ट्र
B. सौराष्ट्र
C. प्रतिष्ठान
D. आन्ध्र प्रदेश
Correct Ans: Option D

Question 10 :

सातवाहन राज्य की राजधानी कहाँ थी?
A. औरंगाबाद
B. पैठन/प्रतिष्ठान
C. मदुरा
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [B],     Q.3 [A],     Q.4 [A],     Q.5 [B],     Q.6 [A],     Q.7 [C],     Q.8 [D],     Q.9 [D],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp