Quiz on History in hindi Set 34

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 34

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 34 :

Question 1 :

विक्रमशिला विश्वविद्यालय का संस्थापक था ?
A. देवपाल
B. धर्मपाल
C. शशांक
D. हर्षवर्द्धन
Correct Ans: Option B

Question 2 :

अपने पिता की हत्या करके निम्नलिखित में से कौन गद्दी पर बैठा?
A. बिम्बिसार
B. सूरसेन
C. समुद्रगुप्त
D. अजातशत्रु
Correct Ans: Option D

Question 3 :

अवंति का राजा कौन था?
A. बिम्बिसार
B. अवंतिपुत्र
C. अजातशत्रु
D. चंडप्रद्योत
Correct Ans: Option D

Question 4 :

बुद्ध का जन्म किस वंश में हुआ था?
A. लिच्छवी
B. शाक्य
C. नन्दवंश
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 5 :

अजातशत्रु के बाद मगध में किसका शासन स्थापित हुआ?
A. शिशुनाग
B. धननन्द
C. उदायिन
D. बिम्बिसार
Correct Ans: Option C

Question 6 :

औद्योगिक क्रान्ति निम्न में से किस देश में सर्वप्रथम प्रारम्भ हुई थी ?
A. फ्रान्स
B. इंगलैंड
C. इटली
D. रूस
Correct Ans: Option B

Question 7 :

औद्योगिक क्रांति के फलस्वरूप समाज में कौन-सा वर्ग उत्पन्न हुआ ?
A. बुद्धिजीवी वर्ग
B. मध्यम वर्ग
C. पूँजीपति वर्ग
D. कृषक वर्ग
Correct Ans: Option C

Question 8 :

किस आविष्कार ने कपास उद्योग को बढ़ावा देने में मदद की ?
A. फ्लाइंग शटल
B. हस्तकरघा
C. वाटरलूम
D. पॉवर लूम
Correct Ans: Option A

Question 9 :

"राजा को मंदिर का धन जब्त कर लेना चाहिए" - यह कथन किसका है ?
A. सेल्यूकस
B. कौटिल्य
C. मैगस्थनिज
D. भर्तृहरि
Correct Ans: Option B

Question 10 :

"भारत अरब नहीं है, इसे दारुल इस्लाम में परिवर्तित करना व्यवहारिक रूप से संभव नहीं है." यह कथन किससे सम्बंधित है ?
A. अलाउद्दीन खिलजी
B. दारा शिकोह
C. बलबन
D. इल्तुतमिश
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [D],     Q.3 [D],     Q.4 [B],     Q.5 [C],     Q.6 [B],     Q.7 [C],     Q.8 [A],     Q.9 [B],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp