Quiz on History in hindi Set 35

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 35

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 35 :

Question 1 :

मेटरनिख कहाँ का चांसलर था ?
A. जर्मनी
B. ऑस्ट्रिया
C. प्रशा
D. इटली
Correct Ans: Option B

Question 2 :

सर टामस मुनरो किस भूराजस्व बंदोबस्त से संबंधित हैं ?
A. स्थायी बंदोबस्त
B. रैय्यतवाड़ी बंदोबस्त
C. महालवाड़ी बंदोबस्त
D. कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 3 :

राजा राममोहन राय और डेविड हेयर निम्नलिखित की स्थापना से जुड़े हुए थे ?
A. हिन्दू कॉलेज
B. संस्कृत कॉलेज
C. रिपन कॉलेज
D. कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 4 :

किसके प्रयासों के कारण ब्रह्म समाज की शाखाएं उत्तर प्रदेश, पंजाब व मद्रास में खोली गयी ?
A. केशवचन्द्र सेन
B. देवेन्द्रनाथ टैगोर
C. आनंद मोहन बोस
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 5 :

राजा राम मोहन राय किससे संबंधित नहीं है ?
A. विधवा पुनर्विवाह
B. अंग्रेजी शिक्षा
C. सती प्रथा
D. संस्कृत शिक्षा
Correct Ans: Option D

Question 6 :

अलीगढ़ मुस्लिम विश्वविद्यालय की स्थापना किसने की थी ?
A. सैयद अहमद खाँ
B. मुहम्मद इकबाल
C. मुहम्मद अली
D. फिरोज खान
Correct Ans: Option A

Question 7 :

फारसी साप्ताहिक मिरात-उल-अखबार को प्रकाशित करते थे ?
A. लाला लाजपत राय
B. सैयद अहमद खां
C. राजा राममोहन राय
D. बाल गंगाधर तिलक
Correct Ans: Option C

Question 8 :

महाराष्ट्र के किस सुधारक को लोकहितवादी कहा जाता है ?
A. पंडिता रमाबाई
B. गोपाल कृष्ण गोखले
C. गोपाल हरि देशमुख
D. रासबिहारी बोस
Correct Ans: Option C

Question 9 :

बिरसा मुंडा किसके पक्ष में थे ?
A. झारखंड
B. छत्तीसगढ़
C. उत्तरांचल
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option D

Question 10 :

छोटानागपुर जनजाति विद्रोह कब हुआ था ?
A. 1820 ई. में
B. 1889 ई. में
C. 1808 ई. में
D. 1876 ई. में
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [B],     Q.3 [A],     Q.4 [A],     Q.5 [D],     Q.6 [A],     Q.7 [C],     Q.8 [C],     Q.9 [D],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp