Quiz on History in hindi Set 344

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 344

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 344 :

Question 1 :

निम्नलिखित में से कौन -सा एक युग्म समुचित रूप से सुमेलित नहीं है?
A. मेगस्थनीज -इण्डिका
B. अश्वघोष -बुद्धचरित
C. पाणिनि - महाभाष्य
D. विशाखदत्त -मुद्राराक्षस
Correct Ans: Option C

Question 2 :

निम्न में से कौन -सा प्राचीन भारतीय नगर तीन विद्वान् संतों -कपिल ,गार्गी और मैत्रेय का घर था?
A. काशी
B. मिथिला
C. उज्जयिनी
D. पाटलिपुत्र
Correct Ans: Option B

Question 3 :

बौद्ध संघ की कार्यप्रणाली में पावरण से क्या अभिप्राय था?
A. संघ में प्रवेश की प्रकिया
B. प्रस्ताव पाठ पर मतदान
C. अपराध की स्वीकारोक्ति
D. बुद्ध के प्रतीकों की पूजा
Correct Ans: Option C

Question 4 :

बौद्ध संगीतियों के चार आयोजकों का सही क्रम क्या हैं?
A. कालाशोक ,अजातशत्रु ,अशोक ,कनिष्क
B. कनिष्क ,अशोक ,कालाशोक ,अजातशत्रु
C. अशोक ,कालाशोक ,अजातशत्रु ,कनिष्क
D. अजातशत्रु ,कालाशोक ,अशोक ,कनिष्क
Correct Ans: Option D

Question 5 :

भारत का सबसे बड़ा हड़प्पन पुरास्थल है
A. आलमगीरपुर
B. कालीबंगा
C. लोथल
D. राखीगढ़ी
Correct Ans: Option D

Question 6 :

स्थापित सिन्धु घाटी सभ्यता जिन नदियों के तट पर बसी थी ,वे थीं
1.सिन्धु
2.चेनाब
3.झेलम
4.गंगा
A. 1 और 2
B. 1 , 2 और 3
C. 2 , 3 और 4
D. ये सभी
Correct Ans: Option B

Question 7 :

मोहनजोदड़ो निम्नलिखित में से कहाँ पर स्थित है?
A. भारत के गुजरात राज्य में
B. भारत के पंजाब राज्य में
C. पाकिस्तान के सिन्ध प्रान्त में
D. अफगानिस्तान में
Correct Ans: Option C

Question 8 :

हड़प्पा का उत्खनन करने वाला प्रथम पुरातत्वविद् जो इसके महत्व को नहीं समझ पाया था
A. ए कनिंघम
B. सर जॉन मार्शल
C. मार्टीमर व्हीलर
D. जॉर्ज ए डेल्स
Correct Ans: Option A

Question 9 :

निम्नलिखित में से कौन हड़प्पा और मोहनजोदड़ो के उत्खनन से सम्बन्धित नहीं थे ?
A. आर डी बनर्जी
B. के एन दीक्षित
C. एम एस वत्स
D. वी ए स्मिथ
Correct Ans: Option D

Question 10 :

प्रथम नगरीय क्रान्ति का सम्बन्ध निम्नलिखित में से किस सभ्यता से है ?
A. हड़प्पा सभ्यता
B. वैदिक सभ्यता
C. मौर्य सभ्यता
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [B],     Q.3 [C],     Q.4 [D],     Q.5 [D],     Q.6 [B],     Q.7 [C],     Q.8 [A],     Q.9 [D],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp