Quiz on History in hindi Set 385

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 385

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 385 :

Question 1 :

ताजमहल का निर्माण करनेवाला मुख्य कलाकार कौन था ? 
A. उस्ताद अहमद लाहौरी
B. बे बादल खां
C. मुहम्मद फकीर
D. कोई भी नहीं
Correct Ans: Option A

Question 2 :

किस मुगल शासक ने मयुर सिंहासन का निर्माण करवाया था ? 
A. अकबर
B. शाहजहां
C. जहांगीर
D. ओरंगजेब
Correct Ans: Option B

Question 3 :

किस मुगल शासन के समय को चित्रकला का स्वर्णकाल कहा जाता हैं ? 
A. अकबर
B. जहांगीर
C. शाहजहां
D. बाबर
Correct Ans: Option B

Question 4 :

प्रसिद्ध सूफी संत शेख सलीम चिश्ती किस मुगल सम्राट के समकालीन थे ? 
A. अकबर
B. हुमायूं
C. जहांगीर
D. ओरंगजेब
Correct Ans: Option A

Question 5 :

बीरबल के बचपन का नाम क्या था,
A. राम दास
B. श्याम दास
C. महेश दास
D. निम्न में से कोई सा भी नहीं
Correct Ans: Option C

Question 6 :

संगीत सम्राट तानसेन का जन्म 1506 ई. में किस स्थान पर हुआ था ? 
A. आगरा में
B. ग्वालियर में
C. दिल्ली में
D. इलाहाबाद में
Correct Ans: Option B

Question 7 :

अकबरनामा ग्रंथ की रचना निम्न में से किसने की थी ? 
A. अबुल-फजल
B. फैजी
C. महेश दास
D. किसी ने भी नहीं
Correct Ans: Option A

Question 8 :

तानसेन किस मुगल सम्राट के दरबार में प्रसिद्ध संगीतकार था ? 
A. शाहजहां
B. हुमायूं
C. अकबर
D. ओरंगजेब
Correct Ans: Option C

Question 9 :

भारत में ईस्ट इंडिया कंपनी किस उद्देश्य से आई थी ?
A. उपनिवेशीकरण
B. व्यापार एवं वाणिज्य
C. ईसाई धर्म के प्रचार प्रसार के लिए
D. साम्राज्य विस्तार
Correct Ans: Option B

Question 10 :

काँग्रेस के किस अधिवेशन में पहली बार काँग्रेस द्वारा मौलिक अधिकारों और राष्ट्रीय आर्थिक कार्यक्रमों से संबंधित प्रस्ताव पारित किए गए
A. कराची अधिवेशन, 1931
B. सूरत अधिवेशन, 1907
C. लखनऊ अधिवेशन, 1916
D. लाहौर अधिवेशन, 1929
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [B],     Q.3 [B],     Q.4 [A],     Q.5 [C],     Q.6 [B],     Q.7 [A],     Q.8 [C],     Q.9 [B],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp