Quiz on History in hindi Set 386

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 386

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 386 :

Question 1 :

काँग्रेस के कराची अधिवेशन (मार्च 1931) के अध्यक्ष कौन थे 
A. सरदार वल्लभ भाई पटेल
B. जवाहरलाल नेहरु
C. महात्मा गाँधी
D. सुभाष चन्द्र बोस
Correct Ans: Option A

Question 2 :

सूची-I को सूची-II से सुमेलित कीजिए सूची-I A. स्ट्रेची आयोग 1880 B. लियाल आयोग 1897 C. मैकडोनल आयोग 1900 D. वुडहेड आयोग 1943-44 सूची-II 1. लार्ड लिटन 2. लार्ड एल्गिन 3. लार्ड कर्जन 4. लार्ड वेवेल
A. A → 1, B → 2, C → 3, D → 4
B. A → 2, B → 1, C → 3, D → 4
C. A → 1, B → 2, C → 4, D → 3
D. A → 4, B → 3, C → 2, D → 1
Correct Ans: Option A

Question 3 :

20वीं सदी के पूर्वार्द्ध में देश का भीषणतम अकाल 1942-43 में कहाँ पड़ा?
A. बंगाल
B. महाराष्ट्र
C. राजस्थान
D. गुजरात
Correct Ans: Option A

Question 4 :

ब्रिटिश काल में निम्नलिखित में से कौन-कौन से उद्योग-धंधे विकसित हुए ? 1. जूट 2. कोयला 3. लोहा व इस्पात 4. मशीनों के पुर्जे 5. सूती कपड़ा
A. 1, 2, 3 एवं 5
B. 2, 3 एवं 4
C. केवल 1 और 3
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 5 :

1938 ई० के अंत में भारतीय राष्ट्रीय काँग्रेस के अनुरोध पर जो राष्ट्रीय योजना समिति बनायी गयी उसके अध्यक्ष थे ?
A. वी. के. आर. वी. राव
B. जवाहरलाल नेहरु
C. सरदार पटेल
D. राजेन्द्र प्रसाद
Correct Ans: Option B

Question 6 :

अकालों को रोकने तथा अकाल पीड़ितों की सहायता हेतु भारत सरकार ने ‘अकाल संहिता' (Farmine Code) कब प्रचारित किया?
A. 1879 में
B. 1881 में
C. 1883 में
D. 1885 में
Correct Ans: Option C

Question 7 :

भारत में विकेन्द्रीकरण का शुभारंभ किसके समय में हुआ ?
A. लार्ड डफरिन
B. लार्ड लिटन
C. लार्ड रिपन
D. लार्ड मेयो
Correct Ans: Option D

Question 8 :

रेल विभाग के लिए पृथक रूप से रेलवे बजट कब आरंभ हुआ
A. 1925 में
B. 1929 में
C. 1858 में
D. 1935 में
Correct Ans: Option A

Question 9 :

ब्रिटिश नागरिकों को सर्वप्रथम किस वर्ष भारत में भूमि खरीदने एवं बसने की अनुमति मिली ?
A. 1813 में
B. 1833 में
C. 1853 में
D. 1858 में
Correct Ans: Option B

Question 10 :

द इकोनॉमिक हिस्ट्री ऑफ इण्डिया' के लेखक कौन हैं?
A. आर० सी० मजुमदार
B. रमेश चन्द्र दत्त
C. आर० जी० भण्डारकर
D. रजनीपाम दत्त
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [A],     Q.3 [A],     Q.4 [A],     Q.5 [B],     Q.6 [C],     Q.7 [D],     Q.8 [A],     Q.9 [B],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp