Quiz on History in hindi Set 40

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 40

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 40 :

Question 1 :

भारत में जब क्रिप्स मिशन आया उस समय भारत का वायसराय कौन था ?
A. लार्ड विलिंगडन
B. लार्ड लिनलिथगो
C. लार्ड वेलेस्ली
D. लार्ड एमहर्स्ट
Correct Ans: Option B

Question 2 :

गांधीजी भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के अध्यक्ष कितनी बार बने ?
A. एक बार
B. दो बार
C. तीन बार
D. चार बार
Correct Ans: Option A

Question 3 :

इंकलाब जिंदाबाद का नारा किसने दिया ?
A. खुदीराम बोस
B. भगत सिंह
C. महात्मा गाँधी
D. सुभाष चंद्र बोस
Correct Ans: Option B

Question 4 :

निम्नलिखित में से कौन भारत छोड़ो आंदोलन में शामिल नहीं था ?
A. महात्मा गाँधी
B. बी. आर. अंबेडकर
C. जवाहरलाल नेहरू
D. सरदार पटेल
Correct Ans: Option B

Question 5 :

भारत छोड़ो आंदोलन के समय इंग्लैण्ड का प्रधानमंत्री था ?
A. चैंबरलेन
B. मैकडोनाल्ड
C. चर्चिल
D. क्लिमेंट एटली
Correct Ans: Option C

Question 6 :

दक्षिण अफ्रीका में महात्मा गाँधी द्वारा प्रकाशित पत्रिका का नाम था ?
A. इंडियन ओपिनियन
B. न्यूज हरिजन
C. अफ्रीकन
D. नवजीवन
Correct Ans: Option A

Question 7 :

सविनय अवज्ञा आंदोलन 1930 की पराकाष्ठा में गांधीजी ने किसके साथ समझौते पर हस्ताक्षर किए ?
A. लार्ड इरविन
B. लार्ड वेवेल
C. लार्ड कर्जन
D. लार्ड लिनलिथगो
Correct Ans: Option A

Question 8 :

1946 में बनी अंतरिम सरकार में राजेंद्र प्रसाद के पास कौन-सा विभाग था ?
A. रक्षा
B. विदेशी मामले व राष्ट्रमंडल संबंध
C. खाद्य व कृषि
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 9 :

कवि इकलाब जिन्होंने सारे जहाँ से अच्छा लिखा, भारत के किस स्थान से संबंधित हैं ?
A. दिल्ली
B. कश्मीर
C. उत्तर प्रदेश
D. पंजाब
Correct Ans: Option D

Question 10 :

कौन-सी पुस्तक जवाहर लाल नेहरू लिखी गई है ?
A. डिस्कवरी ऑफ़ इण्डिया
B. इण्डिया विन्स फ्रीडम
C. ए पैसेज टू इण्डिया
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [A],     Q.3 [B],     Q.4 [B],     Q.5 [C],     Q.6 [A],     Q.7 [A],     Q.8 [C],     Q.9 [D],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp