Quiz on History in hindi Set 39

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 39

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 39 :

Question 1 :

1937 के चुनावों में कांग्रेस द्वारा बहुमत प्राप्त प्रांतों की संख्या थी ?
A. तीन
B. छः
C. पांच
D. चार
Correct Ans: Option B

Question 2 :

भारत छोडो प्रस्ताव का आलेख बनाया था ?
A. जवाहरलाल नेहरू ने
B. सरोजिनी नायडू ने
C. अबुल कलाम आजाद ने
D. महात्मा गाँधी ने
Correct Ans: Option D

Question 3 :

किसने असहयोग आंदोलन के दौरान कपड़ों का जलाया जाना एक निष्ठुर बर्बादी बताया था ?
A. लार्ड रीडिंग
B. मोती लाल नेहरू
C. मोहम्मद अली जिन्ना
D. रवीन्द्र नाथ टैगौर
Correct Ans: Option D

Question 4 :

महात्मा गांधी दक्षिण अफ्रीका से भारत किस वर्ष में लौटे ?
A. 1915
B. 1917
C. 1918
D. 1920
Correct Ans: Option A

Question 5 :

भारत राष्ट्रीय कांग्रेस का 1938 अधिवेशन किस शहर में हुआ ?
A. हरिपुरा
B. भागलपुर
C. राँची
D. पटना
Correct Ans: Option A

Question 6 :

गांधीजी की मृत्यु पर किसने कहा, हमारे जीवन से प्रकाश चला गया ?
A. लार्ड माउंटबेटन
B. जवाहरलाल नेहरू
C. राजेंद्र प्रसाद
D. एस राधाकृष्णन
Correct Ans: Option B

Question 7 :

फीनीक्स फार्म की स्थापना किसने की ?
A. विनोबा भावे
B. अरविन्द घोष
C. महात्मा गाँधी
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 8 :

1947 के भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के दिल्ली अधिवेशन की अध्यक्षता किसने की ?
A. जवाहरलाल नेहरू
B. राजेंद्र प्रसाद
C. अबुल कलाम आजाद
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 9 :

वर्ष 1932 में अखिल भारतीय हरिजन संघ के संस्थापक कौन थे ?
A. विनोभा भावे
B. बी. आर. अंबेडकर
C. जगजीवन राम
D. महात्मा गाँधी
Correct Ans: Option D

Question 10 :

1923 ई. में चितरंजन दास एवं मोतीलाल नेहरू ने कहाँ स्वराजपार्टी की स्थापना की थी ?
A. इलाहबाद
B. पटना
C. लखनऊ
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [D],     Q.3 [D],     Q.4 [A],     Q.5 [A],     Q.6 [B],     Q.7 [C],     Q.8 [B],     Q.9 [D],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp