Quiz on History in hindi Set 393

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 393

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 393 :

Question 1 :

किसके प्रयासों के कारण ब्रह्म समाज की शाखाएँ उत्तर प्रदेश, पंजाब के मद्रास में खोली गयी ?
A. देवेन्द्रनाथ टैगोर
B. केशवचन्द्र सेन
C. आनंद मोहन बोस
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 2 :

किन मुद्दों पर विवाद होने के चलते 1866 में ब्रह्म समाज का विभाजन हो गया तथा केशव चन्द्र सेन ने 'भारतीय ब्रह्म समाज' या, 'नव विधान' की स्थापना की ?
A. सामाजिक सुधार विशेषतः जाति प्रथा संबंधी सुधार
B. हिन्दूवाद एवं ब्रह्मवाद में संबंध
C. a और b दोनों
D. न ही a एवं न ही
Correct Ans: Option C

Question 3 :

देवबंद आंदोलन से जुड़े उस विद्वान का नाम बताइए जिन्होंने स्वतंत्रता आंदोलन में महत्वपूर्ण भूमिका निभाई?
A. अबुल कलाम आजाद
B. मोहम्मद अली जिन्ना
C. बदरुद्दीन तैयबजी
D. चिराग अली
Correct Ans: Option A

Question 4 :

शारदामणी कौन थी ?
A. राजा राममोहन राय की पत्नी
B. रामकृष्ण परमहंस की पत्नी
C. विवेकानंद की माँ
D. केशवचन्द्र सेन की पुत्री
Correct Ans: Option B

Question 5 :

राजा राममोहन राय द्वारा 'ब्रह्म समाज' की स्थापना की गई
A. 1816 में
B. 1816 में
C. 1828 में
D. 1830 में
Correct Ans: Option C

Question 6 :

कूका आंदोलन को किसने संगठित किया?
A. गुरु रामदास
B. गुरु नानक
C. गुरु राम सिंह
D. गुरु गोविंद सिंह
Correct Ans: Option C

Question 7 :

19वीं सदी के उत्तरार्द्ध में 'नव हिन्दूवाद (Neo-Hinduism) के सर्वश्रेष्ठ प्रतिनिधि' थे
A. रामकृष्ण परमहंस
B. स्वामी विवेकानन्द
C. बंकिमचन्द्र चटर्जी
D. राजा राममोहन राय
Correct Ans: Option B

Question 8 :

स्वामी विवेकानन्द ने रामकृष्ण मिशन की स्थापना की, वर्ष
A. 1861 में
B. 1891 में
C. 1893 में
D. 1897 में
Correct Ans: Option D

Question 9 :

तुहफात-उल-मोहवद्दीन' के रचनाकार हैं
A. स्वामी विवेकानन्द
B. राजा राममोहन राय
C. काजी नजरुल इस्लाम
D. दयानंद सरस्वती
Correct Ans: Option B

Question 10 :

1856 में निम्नलिखित कानून पारित हुआ - 1. धार्मिक अयोग्यता कानून 2. सती निषेध रेगुलेशन XVII 3. हिन्दू विधवा पुनर्विवाह कानून 4. राज्य हड़पने का सिद्धांत उत्तर कूट में दें
A. 1 एवं 3
B. 1 एवं 4
C. 3 एवं 4
D. 1, 2 एवं 4
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [C],     Q.3 [A],     Q.4 [B],     Q.5 [C],     Q.6 [C],     Q.7 [B],     Q.8 [D],     Q.9 [B],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp