Quiz on History in hindi Set 396

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 396

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 396 :

Question 1 :

20वीं सदी के आरंभिक दशक में आरंभ होनेवाला आंदोलन था-
A. वहाबी
B. देवबंद
C. अलीगढ़
D. अहरार
Correct Ans: Option D

Question 2 :

निम्न में से कौन फेबियन आंदोलन का प्रस्तावक था?
A. एनी बेसेंट
B. ए० ओ० ह्यूम
C. माइकेल मधुसूदन दत्त
D. आर० पाम दत्त
Correct Ans: Option A

Question 3 :

एम. सी. शीतलवाड, वी. एन. राव तथा अल्लादि कृष्णस्वामी अय्यर प्रख्यात सदस्य ये
A. स्वराज पार्टी के
B. ऑल इंडियन नेशनल लिबरल फेडरेशन के
C. मद्रास लेबर युनियन के
D. सर्वेन्ट्स ऑफ इंडिया सोसाइटी के
Correct Ans: Option C

Question 4 :

अहमदिया / कादियानी आंदोलन (1889-90) किसने आरंभ किया था ?
A. मिर्जा गुलाम अहमद
B. सर सैयद अहमद
C. रशीद अहमद
D. हुसैन अहमद
Correct Ans: Option A

Question 5 :

सूची-I को सूची-II से सुमेलित कीजिए सूची-I A. तायुनी (1839) B. दार-उल उल्लुम 1867 C. अहमदिया 1889-90 D. नदवा उल उलेमा 1894-95 सूची-II 1. ढाका 2. देवबंद 3. फरीदकोट 4. लखनऊ
A. A → 1, B → 2, C → 3, D → 4
B. A → 2, B → 1, C → 3, D → 4
C. A → 1, B → 2, C → 4, D → 3
D. A → 4, B → 3, C → 2, D → 1
Correct Ans: Option A

Question 6 :

कुका / नामधारी आंदोलन के नेता थे- 1. भगत जवाहर मल 2, भाई बालक सिंह 3. बाबा राम सिंह कूका
A. 1 और 2
B. 2 और 3
C. 1 और 3
D. 1, 2 और 3
Correct Ans: Option D

Question 7 :

पारसी समुदाय के सामाजिक पुनरुद्धार के लिए बंबई में 1851 में स्थापित किया गया एक सामाजिक धार्मिक संगठन 'रहनुमाई मजदाइन सभा के सदस्य थे- 1. एस. एस. बंगाली 2. नीरोजी फुरदोन जी 3. जे. वी. वाचा 4. दादाभाई नौरोजी 5. आर. के. कामा
A. 1, 2, 3 एवं 4
B. 1, 2, 3, 4 एवं 5
C. 1, 2, 4 एवं 5
D. 1,3,4 एवं 5
Correct Ans: Option B

Question 8 :

वर्ष 1870 ई० में कलकत्ता में 'भारतीय सुधार संघ' (Indian Reform Association) की स्थापना किसने की?
A. केशवचन्द्र सेन
B. राधाकांत देव
C. राजा राममोहन राय
D. रवीन्द्र नाथ टैगोर
Correct Ans: Option A

Question 9 :

आस्तिक का विलोम शब्द है?
A. वेदविश्वासी
B. नास्तिक
C. अनास्तिक
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 10 :

लाभ का विलोम शब्द क्या होगा?
A. नफ़ा
B. फ़ायदा
C. हानी
D. ये सभी
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [A],     Q.3 [C],     Q.4 [A],     Q.5 [A],     Q.6 [D],     Q.7 [B],     Q.8 [A],     Q.9 [B],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp