Quiz on History in hindi Set 406

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 406

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 406 :

Question 1 :

इनमे से किसने असहयोग आंदोलन के दौरान कपड़ों का जलाया जाना एक निष्ठुर बर्बादी बताया था?
A. मोहम्मद अली जिन्ना
B. कालिदास
C. रवीन्द्र नाथ टैगौर
D. मोती लाल नेहरू
Correct Ans: Option C

Question 2 :

इनमे से किसने मराठा राज्य का दूसरा संस्थापक कहते है ?
A. बालाजी विश्वनाथ
B. बालाजी बाजीराव
C. राजा राममोहनराय
D. स्वामी विवेकानंद
Correct Ans: Option A

Question 3 :

अखिल भारतीय हरिजन संघ के संस्थापक वर्ष 1932 में कौन थे ?
A. महात्मा गाँधी
B. लाल लाजपत राय
C. बी. आर. अंबेडकर
D. विनोभा भावे
Correct Ans: Option A

Question 4 :

दक्षिण अफ्रीका के यात्रा पूरी करके महात्मा गांधी किस वर्ष भारत लौटे थे?
A. 1918
B. 1940
C. 1950
D. 1915
Correct Ans: Option D

Question 5 :

वर्ष 1938 में भारत राष्ट्रीय कांग्रेस का अधिवेशन किस शहर में हुआ था?
A. अहमदाबाद
B. पुणे
C. पटना
D. हरिपुरा
Correct Ans: Option D

Question 6 :

नीचे दी गयी घटनाओ में से किस घटना के बाद हंटर आयोग की नियुक्ति की गई थी ?
A. जलियांवाला बाद हत्याकांड
B. काल कोटरी घटना
C. बंगाल के विभाजन
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 7 :

निम्न में से किसने फीनीक्स फार्म की स्थापना की थी?
A. महात्मा गाँधी
B. जवाहरलाल नेहरु
C. अरविन्द घोष
D. विनोबा भावे
Correct Ans: Option A

Question 8 :

निम्न में से किसे इनाम भूमि दिया जाता था ?
A. मनसबदार
B. राजस्व संग्राहक
C. कुलीन
D. विद्वान और धार्मिक व्यक्ति
Correct Ans: Option D

Question 9 :

शिवाजी के प्रशासन में इनमे से किसे पेशवा कहा जाता था ?
A. वित मंत्री
B. प्रधानमंत्री
C. रक्षा मंत्री न्यायमंत्री
D. धार्मिक मामलों के मंत्री
Correct Ans: Option B

Question 10 :

इतिहासकारों ने दिल्ली के किस सुल्तान को विरोधों का मिश्रण कहा है ?
A. अलाउद्दीन खल्जी
B. ओरंगजेब
C. मुहम्मद बिन तुगलक
D. इब्राहिम लोदी
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [A],     Q.3 [A],     Q.4 [D],     Q.5 [D],     Q.6 [A],     Q.7 [A],     Q.8 [D],     Q.9 [B],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp