Quiz on History in hindi Set 407

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 407

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 407 :

Question 1 :

निम्न में से किसने शिवाजी को पहाड़ी चूहा और साहसी डाकू की संज्ञा दी थी?
A. जहांगीर
B. औरंगजेब
C. अफजल खां
D. जयसिंह
Correct Ans: Option B

Question 2 :

निम्न में से कौन लोदी वंश का अंखिरी शासक था ?
A. दौलत खां लोदी
B. सिकंदर लोदी
C. इब्राहिम लोदी
D. बहलोल लोदी
Correct Ans: Option C

Question 3 :

नीचे दी गयी पार्टियो में से किस पार्टी ने भारत छोड़ो आंदोलन का समर्थन नहीं किया था ?
A. यूनियनिस्ट पार्टी ऑफ़ पंजाब
B. कम्युनिस्ट पार्टी ऑफ़ इण्डिया
C. हिन्दू महासभा
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option D

Question 4 :

किस वर्ष भारत छोड़ो आंदोलन की शुरुआत हुआ थी?
A. 9 अगस्त 1942
B. 10 जनवरी 1942
C. 15 मार्च 1942
D. 17 अप्रैल 1942
Correct Ans: Option A

Question 5 :

महात्मा गांधीजी जी की मृत्यु पर किसने कहा था की “हमारे जीवन से प्रकाश चला गया” ?
A. एस राधाकृष्णन
B. इंदिरा गाँधी
C. राजेंद्र प्रसाद
D. जवाहरलाल नेहरू
Correct Ans: Option D

Question 6 :

शिवाजी के अष्टप्रधान का सदस्य कौन था जो की विदेशी मामलों की देख-रेख करता था ?
A. सुमित
B. सचिव
C. दिनकर
D. सुमंत
Correct Ans: Option D

Question 7 :

इनमे से कौन उत्तरी भारत की प्रथम मुस्लिम महिला शासक जो की भारत के राजधानी दिल्ली पर राज करने वाली प्रथम महिला शासक थी ?
A. लक्ष्मीबाई
B. नूरजहां
C. मुमताज
D. रजिया सुल्तान
Correct Ans: Option D

Question 8 :

वर्ष 1937 के चुनावों में कांग्रेस द्वारा बहुमत प्राप्त प्रांतों की संख्या कितनी थी?
A. 3
B. 6
C. 12
D. 22
Correct Ans: Option B

Question 9 :

इनमे से किस महान व्यक्ति ने भारत छोडो प्रस्ताव का आलेख बनाया था?
A. लाला लाजपत राय
B. सरोजिनी नायडू
C. जवाहरलाल नेहरू
D. महात्मा गाँधी
Correct Ans: Option D

Question 10 :

इनमे से किस महान व्यक्ति ने अप्रैल को दिल्ली की जमा मस्जिद के प्रवचन मंच से हिन्दू-मुस्लिम एकता पर भाषण दिया था?
A. स्वामी श्रद्धानन्द
B. स्वामी विवेकानंद
C. लाला लाजपत राय
D. मदन मोहन मालवीय
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [C],     Q.3 [D],     Q.4 [A],     Q.5 [D],     Q.6 [D],     Q.7 [D],     Q.8 [B],     Q.9 [D],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp