Quiz on History in hindi Set 418

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 418

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 418 :

Question 1 :

निम्नलिखित में किसने अहमदाबाद टेक्सटाइल लेबर यूनियन / एसोसिएशन | (1918) की स्थापना की ?
A. सरदार वल्लभभाई पटेल
B. एन. एम. जोशी
C. जे. बी. कृपलानी
D. महात्मा गाँधी
Correct Ans: Option D

Question 2 :

भारतीय राष्ट्रीय व्यापार संघ काँग्रेस (Indian National Trade Union Congress-INTUC) की स्थापना किसने की ?
A. एन. एम. लोखाण्डे
B. एन. एम. जोशी
C. महात्मा गाँधी
D. वल्लभभाई पटेल
Correct Ans: Option D

Question 3 :

1908 में बाल गंगाधर तिलक को जेल की सजा दिए जाने पर कहाँ के मजदूरों ने भारत की पहली राजनीतिक हड़ताल की
A. बंबई
B. दिल्ली
C. कलकत्ता
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 4 :

पहली बार किस कारखाना अधिनियम में बच्चों की सुरक्षा के उपाय के प्रावधान किए गए?
A. भारतीय कारखाना अधिनियम, 1881
B. भारतीय कारखाना अधिनियम, 1891
C. भारतीय कारखाना अधिनियम, 1911
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 5 :

पहली बार किस कारखाना अधिनियम में बच्चों की सुरक्षा के उपाय के प्रावधान किए गए?
A. भारतीय कारखाना अधिनियम, 1881
B. भारतीय कारखाना अधिनियम, 1891
C. भारतीय कारखाना अधिनियम, 1911
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 6 :

पहली बार किस कारखाना अधिनियम के तहत महिला मजदूरों की सुरक्षा सुनिश्चित किए गए?
A. भारतीय कारखाना अधिनियम, 1881
B. भारतीय कारखाना अधिनियम, 1891
C. भारतीय कारखाना अधिनियम, 1911
D. भारतीय मजदूर संघ अधिनियम, 1926
Correct Ans: Option B

Question 7 :

भारत में ट्रेड यूनियन आंदोलन' के जन्मदाता थे
A. एन. एम. लोखाण्डे
B. बी. पी. वाड़िया
C. एन. एम. जोशी
D. एन. एम. राय
Correct Ans: Option C

Question 8 :

1929 ई० में अखिल भारतीय व्यापार संघ कांग्रेस में पहली बार विभाजन हुआ उस समय एटक (AITUC) के अध्यक्ष थे
A. जवाहर लाल नेहरु
B. एन. एम. राय
C. एन. एम. जोशी
D. बी. पी. वाडिया
Correct Ans: Option A

Question 9 :

भारत के मजदूर आंदोलन से संबद्ध नेता थे 1. एन. एम. जोशी 2. एम. एन. राय 3. एन. एम. लोखाण्डे 4. बी. पी. वाडिया कूट :
A. 1, 2 और 3
B. 1,3 और 4
C. 1, 2, 3 और 4
D. 2, 3 और 4
Correct Ans: Option C

Question 10 :

ट्रेड यूनियन आंदोलन के क्रांतिकारी चरण का समय था
A. 1939-45
B. 1926-39
C. 1919-26
D. 1914-18
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [D],     Q.3 [A],     Q.4 [A],     Q.5 [A],     Q.6 [B],     Q.7 [C],     Q.8 [A],     Q.9 [C],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp