Quiz on History in hindi Set 432

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 432

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 432 :

Question 1 :

गोदान' किसकी रचना है?
A. प्रेमचन्द
B. धर्मवीर भारती
C. रवीन्द्रनाथ टेगोर
D. सूर्यकांत त्रिपाठी निराला
Correct Ans: Option A

Question 2 :

निम्न में से किसे 'इस्पात का चोखटा की संज्ञा दी गयी?
A. भारतीय नागरिक सेवा
B. भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस
C. स्वराज पार्टी
D. इनमे से कोई नही
Correct Ans: Option A

Question 3 :

भारत में पहला समाचारपत्र किसने शुरू किया था?
A. दादाभाई नोरोजी
B. सैयद अहमद खा
C. रवीन्द्रनाथ टेगोर
D. जेम्स हिक्की
Correct Ans: Option D

Question 4 :

27 दिसम्बर 1911 में पहली बार जन-गण-मन कहा पर गायी गई?
A. बम्बई
B. लखनऊ
C. कोलकाता
D. साबरमती
Correct Ans: Option C

Question 5 :

“चरक संहिता” नामक पुस्तक किस विषय से सम्बन्धित है ?
A. चिकित्सा
B. धर्म
C. अर्थशास्त्र
D. राजनीति
Correct Ans: Option A

Question 6 :

पानीपत की दूसरी लड़ाई किसके बीच हुई थी ?
A. वैग्म खान और हेमू
B. अकवर और वैग्म खान
C. अकवर और मिर्जा हकीम
D. अकवर और राणा प्रताप
Correct Ans: Option A

Question 7 :

सबसे प्राचीन वेद कौन सा है ?
A. यजुर्वेद
B. सामवेद
C. अथर्ववेद
D. ऋग्वेद
Correct Ans: Option D

Question 8 :

गायत्री मंत्र की रचना किसने की थी ?
A. इन्दु
B. विश्वामित्र
C. परीक्षित
D. वशिष्ठ
Correct Ans: Option B

Question 9 :

“मनुस्मृति” मुख्यतः किससे सम्बन्धित है ?
A. समाज व्यवस्था से
B. अर्थशास्त्र से
C. कानून से
D. राज्यकार्य पद्धति से
Correct Ans: Option A

Question 10 :

सिन्धु घाटी के लोगों का मुख्य व्यवसाय क्या था?
A. कृषि
B. शिकार
C. व्यापार
D. पशुपालन
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [A],     Q.3 [D],     Q.4 [C],     Q.5 [A],     Q.6 [A],     Q.7 [D],     Q.8 [B],     Q.9 [A],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp