Quiz on History in hindi Set 433

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 433

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 433 :

Question 1 :

हड़प्पा सभ्यता का प्रचलित नाम क्या है ?
A. सरस्वती घाटी की सभ्यता
B. मोहन जोदड़ो की सभ्यता
C. सिन्धु घाटी की सभ्यता
D. लोथल सभ्यता
Correct Ans: Option C

Question 2 :

अंग्रेजों ने ‘फूट डालो और शासन करो’ की नीति कब अपनाई थी?
A. 1855 ई. में बाद
B. 1841 ई. में बाद
C. 1858 ई. में बाद
D. 1759 ई. में बाद
Correct Ans: Option C

Question 3 :

भारत में खोजा गया सबसे पुराना शहर कौन सा था
A. हड़प्पा
B. मोहन जोदड़ो
C. सिंध
D. पंजाब
Correct Ans: Option A

Question 4 :

इंग्लैंड में गृहयुद्ध कितने वर्षों तक चला था ?
A. दस वर्ष
B. सात वर्ष
C. चार वर्ष
D. दो वर्ष
Correct Ans: Option B

Question 5 :

सिन्धु सभ्यता निम्नलिखित में से किस युग या काल की है ?
A. प्रागौतिहासिक काल
B. उत्तर प्रागौतिहासिक काल
C. ऐतिहासिक काल
D. आध ऐतेहासिक काल
Correct Ans: Option D

Question 6 :

आर्य कहाँ से भारत की यात्रा पर आए थे ?
A. पूर्व एशिया से
B. केन्द्रीय एशिया से
C. पश्चिम एशिया से
D. दक्षिण एशिया से
Correct Ans: Option C

Question 7 :

पूर्व-वैदिक या ऋग्वेदिक संस्कृति का काल किसे माना जाता है ?
A. 1500 ई०पू० – 1000 ई०पू०
B. 1200 ई०पू० – 800 ई०पू०
C. 300 ई०पू० – 800 ई०
D. इनमे से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 8 :

वेदों की संख्या कितनी होती है ?
A. पांच
B. दो
C. चार
D. तीन
Correct Ans: Option C

Question 9 :

पुराणों की संख्या कितनी है ?
A. 16
B. 22
C. 18
D. 19
Correct Ans: Option C

Question 10 :

इनमे से कौन शिवाजी के साम्राज्य की राजधानी थी?
A. रायगढ़
B. राजस्थान
C. मुंबई
D. दिल्ली
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [C],     Q.3 [A],     Q.4 [B],     Q.5 [D],     Q.6 [C],     Q.7 [A],     Q.8 [C],     Q.9 [C],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp