Quiz on History in hindi Set 435

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 435

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 435 :

Question 1 :

हड़प्पा सभ्यता की खोज किस वर्ष में हुई थी ?
A. 1901 ई०
B. 1982 ई०
C. 1981 ई०
D. 1921 ई०
Correct Ans: Option D

Question 2 :

वह शासक कौन था जिसने एक सच्चे जैन मुनि की तरह उपवास के द्वार शरीर त्याग दिया था ?
A. बिन्दुसार
B. अशोक
C. चन्द्रगुप्त मौर्य
D. अन्य
Correct Ans: Option C

Question 3 :

हड़प्पा सभ्यता किस युग की थी ?
A. लौह युग
B. कांस्य युग
C. पुरा पाषाण युग
D. नव पाषाण युग
Correct Ans: Option B

Question 4 :

तराइन का प्रथम युद्ध (1191 ई.) किसके बीच लड़ा गया था ?
A. मुहम्मद गौरी और जयसिंह
B. मुहम्मद गौरी और पृथ्वीराज तृतीय
C. पृथ्वीराज तृतीय और अजयपाल
D. मुहम्मद गौरी और भीम
Correct Ans: Option B

Question 5 :

सिन्धु घाटी स्थल कालीबंगन किस प्रदेश में स्थित है ?
A. राजस्थान
B. हिमाचल प्रदेश
C. मध्य प्रदेश
D. दिल्ली
Correct Ans: Option A

Question 6 :

किसने बंगाल को मुगल साम्राज्य से पृथक् कर स्वतन्त्र किया था?
A. मुर्शिद कुली खाँ
B. हुमायूं
C. सरफराज खाँ
D. अन्य
Correct Ans: Option A

Question 7 :

निम्नलिखित में से कौन सा हड़प्पा कालीन स्थल गुजरात में था ?
A. रोपड़
B. बणावली
C. कालीबंगा
D. लोथल
Correct Ans: Option D

Question 8 :

विधवा पुनर्विवाह कानून कब बना था?
A. 1948 में
B. 1856 में
C. 1965 में
D. 1861 में
Correct Ans: Option B

Question 9 :

‘फूट डालो और शासन करो’ की नीति किसने अपनाई थी ?
A. लॉर्ड क्रिप्स
B. लॉर्ड माउण्टबेटन
C. लॉर्ड कर्जन
D. लॉर्ड विलियम बेंटिंक
Correct Ans: Option C

Question 10 :

रौलेट एक्ट पारित किस वर्ष में हुआ था?
A. 1945
B. 1959
C. 1857
D. 1919
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [C],     Q.3 [B],     Q.4 [B],     Q.5 [A],     Q.6 [A],     Q.7 [D],     Q.8 [B],     Q.9 [C],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp