Quiz on History in hindi Set 451

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 451

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 451 :

Question 1 :

कंकवड़ी किला इनमे से किसने बनवाया था ?
A. जय सिंह II
B. महाराजा टोडरमल
C. महाराजा गज सिंह
D. औरंगज़ेब
Correct Ans: Option A

Question 2 :

भूदान आंदोलन किस वर्ष शुरू हुआ था?
A. 1936
B. 1951
C. 1987
D. 1921
Correct Ans: Option B

Question 3 :

इनमे से किस स्थान पर शाहजहाँ की मृत्यु हुई थी?
A. आगरा
B. रायपुर
C. विजयगढ़
D. बिहार
Correct Ans: Option A

Question 4 :

इनमे से किस मुग़ल शासक ने उत्तर प्रदेश में बुलंद दरवाजा बनवाया था?
A. शाहजहाँ
B. अकबर
C. आर्यभट्ट
D. औरंगज़ेब
Correct Ans: Option B

Question 5 :

इनमे से किसने बीबी का मक़बरा बनवाया था?
A. शाहजहाँ
B. अकबर
C. आर्यभट्ट
D. औरंगज़ेब
Correct Ans: Option D

Question 6 :

भारत की कौन सी मुग़ल ईमारत ताजमहल से मिलती जुलती है?
A. बीबी का मक़बरा
B. कुतुबमीनार
C. लाल किला
D. इनमे से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 7 :

इनमे से किस मुग़ल शासक ने लाहौर किले स्थित शीश महल का निर्माण करवाया था?
A. शाहजहाँ
B. अकबर
C. आर्यभट्ट
D. औरंगज़ेब
Correct Ans: Option A

Question 8 :

इनमे से किस प्रधानमंत्री ने इंडियन नेशनल कमिटी फॉर स्पेस रिसर्च की स्थापना की है?
A. राजेन्द्र प्रसाद
B. पंडित जवाहरलाल नेहरू
C. नरेन्द्र मोदी
D. इनमे से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 9 :

इनमे से कौन महाभारत के रचयिता हैं?
A. वाल्मीकि
B. तुलसीदास
C. वेदव्यास
D. इनमे से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 10 :

बौध्द धर्म सर्वप्रथम अपनाने वाले कौन भारतीय- यवन शासक थे?
A. एण्टियोकस प्रथम
B. मिनांडर द्वितीय
C. एन्टोडॉट्स द्वितीय
D. एन्टोडॉट्स प्रथम
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [B],     Q.3 [A],     Q.4 [B],     Q.5 [D],     Q.6 [A],     Q.7 [A],     Q.8 [B],     Q.9 [C],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp