Quiz on History in hindi Set 467

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 467

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 467 :

Question 1 :

सल्तनत काल में बारुद की सहायता से गोला फेंकने वाली मशीन को क्या कहा जाता था ? 
A. मंगलीक
B. अर्राद
C. तोप
D. मंगलीक और अर्राद
Correct Ans: Option D

Question 2 :

इब्राहिम लोदी और बाबर के बीच पानीपत का प्रथम युद्ध कब हुआ था | 
A. 1526 ई. में
B. 1520 ई. में
C. 1525 ई. में
D. 1530 ई. में
Correct Ans: Option A

Question 3 :

निम्न में से 1504 ई. में आगरा शहर की स्थापना किसने की ? 
A. सिकन्दर लोदी
B. इब्राहिम लोदी
C. दौलत खां लोदी
D. कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 4 :

निम्न में से सैय्यद वंश का संस्थापक किसे माना जाता हैं ? 
A. खिज्र खां
B. तैमूरलंक
C. मुबारक शाह
D. अलाउद्दीन आलम शाह
Correct Ans: Option A

Question 5 :

तुगलक वंश का अंतिम शासक कौन था ? 
A. फिरोज तुगलक
B. मुहम्मद बिन तुगलक
C. गयासुद्दीन तुगलक
D. नासिरुद्दीन महमूद तुगलक
Correct Ans: Option D

Question 6 :

दिल्ली में कोटला फिरोजशाह दुर्ग का निर्माण किसने करवाया था ? 
A. अकबर
B. बाबर
C. फिरोज तुगलक
D. जहांगीर
Correct Ans: Option C

Question 7 :

किस शासक के शासनकाल में सबसे अधिक दासों की संख्या थी ?
A. फिरोज तुगलक
B. गयासुद्दीन तुगलक
C. मुहम्मद बिन तुगलक
D. किसी ने भी नहीं
Correct Ans: Option A

Question 8 :

ब्राह्मणों पर जजिया लागू करने वाला पहला मुसलमान शासक कौन था ?
A. गयासुद्दीन तुगलक
B. फिरोज तुगलक
C. मुबारक खिलजी
D. कोई भी नहीं
Correct Ans: Option B

Question 9 :

मुहम्मद बिन तुगलक के शासन काल में दक्षिण में हरिहर एंव बुक्का नामक दो भाइयों ने 1336 ई. में किस स्वतंत्र राज्य की स्थापना की 
A. मद्रास
B. हैदराबाद
C. विजयनगर
D. कर्नाटक
Correct Ans: Option C

Question 10 :

हजार खम्भा महल का निर्माण किस शासक ने करवाया था ?
A. अकबर
B. अलाउद्दीन खिलजी
C. शाहजहां
D. जहांगीर
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [A],     Q.3 [A],     Q.4 [A],     Q.5 [D],     Q.6 [C],     Q.7 [A],     Q.8 [B],     Q.9 [C],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp